English Quiz based on double filler for Banks and SSC exam

English Quiz based on double filler for Banks and SSC Exam

Double Filler Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Filler Quiz becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Filler Quiz. We provide Filler Quiz for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Filler Quiz is designed from beginner to advance level. Filler Quiz involves all the types of Filler Quiz for prelims and mains level. Our Filler Quiz quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Filler Quiz will increase their overall score. Filler Quiz is a must have tool to the marks.

Directions (1– 5): In each of the following questions given below there are two blanks, each blank indicates that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits to the meaning of the sentence as a whole.

 

Q1. It is time the Centre __________ a strong body of legislation that punishes the corrupt, protects the honest, and _________ time-bound public services and whistle-blower safety.

(a)achieved, stipulates
(b) enforced, ensures
(c) persisted, evinces
(d) percolated, supports
(e) obliged, governs

Answer & Explanation
Ans. 1.(b)

Exp. ‘enforced, ensures’ is the correct set of words making the sentence meaningful.

Percolated means filter gradually through a porous surface or substance.

Evinces means reveal the presence of (a quality or feeling), indicate.

Q2. With the ___________ of a new financial instrument, India is a step closer to __________ a vibrant market for commodities.

creation, concerning
(b) introduction, building
(c) recognition, collecting
(d) connection, planning
(e) certification, shaping

Answer & Explanation
Ans. 2.(b)

Exp.introduction, building’ is the correct set of words making the sentence meaningful.

Q3. Almost a decade ago, a rapid increase in food prices _______  the government to impose a blanket ban on any ______on agricultural products.

(a)displaced, consideration
(b) guided, conceit
(c) pushed, speculation
(d) promoted, risk
(e) motivated, uncertainty

Answer & Explanation
Ans. 3.(c)

Exp.‘pushed, speculation’ is the set of words making the sentence meaningful.

Conceit means excessive pride in oneself.

Q4. India is no stranger to _________ to freedom of expression whether in art and movies or in news and academic publishing, whether_______organised civilian groups or from the government.

(a)trouble, as
(b) threats, from
(c) objection, for
(d) exposure, of
(e) surety, to

Answer & Explanation
Ans. 4.(b)

Exp .‘threats, organized’ is the correct set of words making the sentence complete.

Q5. Controversial sections of the Indian Penal Code such as 153A, which _______ the promotion of enmity between different groups, and 295A, which prohibits insult of religious beliefs, are routinely used to silence voices or harass those who hold __________ views.

(a)directs, miscreant

(b)eradicates, invalidating
(c) facilitates, neutralizing
(d) prohibits, dissenting
(e) excludes, deploring

Answer & Explanation
Ans. 5.(d)

Exp. ‘provision, dissenting’ is the correct set of words.

Dissenting means disagree.

Deploring means regret.

Miscreant means a person who has done something wrong or unlawful.

Directions (6-10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each five words have been denoted by letters (A), (B), (C), (D) and (E). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

Q6. Efforts to …….. the issue will not be successful ……… both sides continue to blame each other.

(a) Resolve–if

(b) Discuss–unless

(c) Address–whether

(d) Settled–because

(e) Close–although

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Resolve– settle or find a solution to (a problem or contentious matter).

 

Q7. The economy has managed to retain its …….. edge despite ……… demand for its exports.

(a) Leading–healthy

(b) Competitive–shrinking

(c) Sharp–favourable

(d) Predominant–average

(e) Worthwhile–durable

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.  Competitive – relating to or characterized by competition. Shrinking – become or make smaller in size or amount.

Q8. It will be ……….. for the management to implement the policy because of the employees’ ………. to change.

(a) Inconvenient–willing

(b) Complicated–concern

(c) Burden–decision

(d) Impossible–resistance

(e) Critical–character

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp Impossible– not able to occur, exist, or be done. Resistance – the refusal to accept or comply with something.

Q9. Analysts are looking ……….. to more mergers in the banking ……….. which will boost the economy.

(a) Around–arena

(b) Ahead–rivals

(c) Forward–sector

(d) Perhaps–partners

(e) Doubtfully–investment

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

ExpSector – an area or portion that is distinct from others.

Q10. After the devastating fire, the Board has no ……… except ……… of their textile factory.

(a) Idea–inauguration

(b) Estimate–running

(c) Power–modernizing

(d) Condition–improving

(e) Option–closure

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

ExpClosure – an act or process of closing something, especially an institution, thoroughfare, or frontier, or of being closed.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply