English Quiz based on Para Jumbles for Banks and SSC exam

English Quiz  based on Para Jumbles for Banks and SSC Exam

Para Jumbles Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Para Jumbles becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Close test. We provide Para Jumbles for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Para Jumbles is designed from beginner to advance level. Para Jumbles involves all the types of Para Jumbles for prelims and mains level. Our Close test quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Para Jumbles will increase their overall score. Close test is a must have tool to the marks.

Directions (1 –5): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

  1.  If China is the world’s factory, India has become the world’s outsourcing centre – keeping in line with this image.
  2.  But India’s future depends crucially on it’s ability to compete fully in the Creative Economy – not just in tech and software, but across design and entrepreneurship; arts, culture and entertainment; and the knowledge-based professions of medicine, finance and law.
  3.  While its creative assets outstrip those of other emerging competitors, India must address several challenges to increase its international competitiveness as the world is in the midst of a sweeping transformation.
  4.  This transformation is evident in the fact that the world is moving from an industrial economy to a creative economy that generates wealth by harnessing intellectual labour, intangible and human creative capabilities.
  5.  Its software industry is the world’s second-largest, its tech outsourcing accounts for more than half of the $300 billion global industry, according to a technology expert.
  6.  If the meeting of world leaders at Davos is any indication, India is rapidly becoming an economic ‘rock star’.

Q1. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?

(a) A (b) B

(c) C (d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.

 

Q2. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

(a) A (b) B

(c) C (d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp.

 

Q3. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(a) A (b) B

(c) C (d) F

(e) E

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.

 

 

Q4. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

(a) F (b) B

(c) C (d) A

(e) E

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.

 

Q5. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(a) A (b) B

(c) C (d) D

(e) F

 

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.

 

 

Directions: (6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A) It is not wonder that a majority of these excluded and low-achievers come from the most deprived sections of the society.

(B) They are precisely those who are supposed to be empowered through education.

(C) With heighted political consciousness about the plight of these to-be-empowered people, never in the history of India has the demand for inclusive education been as fervent as today.

(D) They either never enroll or they drop out of schools as different stages during these eight years.

(E) Of the nearly 200 million children in the age group between 6 and 14 years, more than half do not complete eight years of elementary education.

(F) Of those who do complete eight years of schooling the achievement levels of a large percentage, in language and mathematics, is unacceptably low.

Q6. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) F

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.

Q7. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp.

Q8. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.

 

Q9. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

 

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.

Q10. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) F
(b) E
(c) D
(d) B
(e) A

 

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp.

 

3

Leave a Reply