English Quiz for IBPS CLERK MAINS|2nd January English Quiz

English Quiz for IBPS CLERK MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): In the following passage, certain words which may be either contextually or grammatically incorrect have been highlighted and numbered. For each highlighted word four alternatives are provided that could replace the highlighted word to make the given sentence both grammatically and contextually correct. Option corresponding to that word will be your answer. If the given word is correct as it is then choose option (e), i.e. ‘No Correction required’ as your answer.

 

Power (1) trail hike has become par for the course in Punjab, unless elections are around the corner. In May-end this year, the hike had been announced barely a week after the Lok Sabha polls. With the next Assembly elections over two years away, the state government has conveniently decided to make domestic as well as industrial (2) turnover pay even more in 2020. According to the state power regulator, additional revenue requirement of Rs 1,320 crore on account of coal washing charges to be paid to Rajpura Thermal Power Plant and Talwandi Sabo Power Project would be recovered from consumers over the next 12 months. Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) has been bearing the (3) remit of successive governments’ populist commitment of providing free power to farmers, a key vote bank no political party wants to displease. Biting off more than it can chew, the government now owes power subsidy dues to the tune of over Rs 5,000 crore to the PSPCL. Earlier this year, the Punjab and Haryana High Court had questioned the Punjab and Haryana governments on free or subsidised power to rich farmers. The Chief Justice had observed that (4) deadline should be only for the needy, but its burden inevitably fell on the taxpayers. Most of the (5) ensure farmers, which include some influential politicians, have only paid lip service to giving up subsidy on their own.

Q1.

(a) plunge

(b) restriction

(c) tariff

(d) cross

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. The correct word to replace the highlighted word in (1) is “tariff”. The sentence thus formed is, “Power (1) tariff hike has become par for the course in Punjab, unless elections are around the corner”.

Q2.

(a) consumers

(b) waste

(c) rivalry

(d) transforms

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp. The correct word to replace the highlighted word in (2) is “consumers”. The sentence thus formed is, “With the next Assembly elections over two years away, the state government has conveniently decided to make domestic as well as industrial (2) consumers pay even more in 2020”.

Q3.

(a) defence

(b) pitched

(c) dimension

(d) brunt

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.3. (d)

Exp. The correct word to replace the highlighted word in (3) is “brunt”. The sentence thus formed is, “Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) has been bearing the (3) brunt of successive governments’ populist commitment of providing free power to farmers, a key vote bank no political party wants to displease”.

Bearing the brunt means: to suffer the main part or force of it.

Q4.

(a) discover

(b) subsidy

(c) cause

(d) advantageous

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 4.(b)

Exp. The correct word to replace the highlighted word in (4) is “subsidy”. The sentence thus formed is, “The Chief Justice had observed that (4) subsidy should be only for the needy, but its burden inevitably fell on the taxpayers”.

Q5.

(a) charge

(b) consumed

(c) affluent

(d) hidden

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 5.(c)

Exp . The correct word to replace the highlighted word in (5) is “affluent”. The sentence thus formed is, “Most of the (5) affluent farmers, which include some influential politicians, have only paid lip service to giving up subsidy on their own”.

Directions (6-10): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice.

Q6. Ram and Rahul used (A) /to practice for almost eight (B) /hours in the auditorium (C) /they are practicing earlier (D)/ No Error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp. In the last part of the sentence ‘are’ will be replaced by ‘were’. The usage of ‘used to’ clarifies that the sentence is in past tense. This makes our correct answer choice option (d) our answer.

Q7. The students were (A) /playing with a ball (B) /and run around when (C)/the accident occurred (D)/ No Error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.7. (c)

Exp. In the third part of the sentence, the word  ‘run’ will be replaced by ‘running’ as the two verb have same verb form when joined with the conjunction.

Q8. The United States (A)/ intervened so to (B)/ avoid a hot incident (C) /between the Iraq and Iran (D)/No Error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.8. (b)

Exp. In the second part of the sentence, we will use ‘as’ before ‘to’. This will make the sentence grammatically correct. The structure of the sentence is ‘so as’.

Q9. The policemen started (A)/ firing the crowd with water (B)/ cannon when the striking (C)/ workers became violent (D)/No Error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.9. (b)

Exp. In the second part of the sentence we will use ‘on/at’ after firing. This makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q10. She was very (A)/ embarrassed when (B)/ her child behaved (C)/ bad in public (D).No Error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.10. (d)

Exp. In the last part of the sentence, the word ‘bad’ is incorrect as it is an adjective but here we need an adverb. So we will replace ‘badly’. This makes our correct answer choice option (d).

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

 

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

 

3

Leave a Reply