English Quiz for IBPS PO Mains | 14th December English Quiz

English Quiz for IBPS PO Mains :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the words/phrases given in bold in the following sentences to make it meaningful and
grammatically correct? If the given words perfectly fit into the sentence and do not require any replacement, choose (e) i.e. ‘No replacement required’ as the answer.

Q1. The financial crisis of 2008, the surrendering of the housing bubble, and developments in markets from gold to bitcoin to Chinese stocks have put paid, at least for now, to the idea that prices are guided by the steady hand of rationality. The theory won Fama an economics Nobel Prize in 2013, but he shared it with Robert Shiller, whose research poked significant fleabags in the idea decades ago.
(a) falling, rotations, thought, factors
(b) claiming, switches, logistics, results
(c) running, circulations, judgement, outcomes
(d) bursting, gyrations, rationality, holes
(e) No replacement required

Answer & Explanation
Ans.1.(d)
Exp. ‘bursting, developments, rationality, holes’ is the most appropriate set of words that should replace the existing ones to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (d) is the correct choice.
Bursting means break open or apart suddenly and violently, especially as a result of an impact or internal pressure.
Gyrations means a rapid movement in a circle or spiral; a whirling motion.
Rationality means the quality of being based on or in accordance with reason or logic.
Fleabags means a dirty or shabby person or animal, typically one infested with fleas.

Q2. The responsive attempt was problematic in obvious ways. For one, it offered no definition of what fake news is. For another, it lifted the basic norms of justice by regulating that a journalist’s testament be suspended as soon as an accusation is made.
(a) ineffective, disturbed, rationalizing, warrant
(b) abortive, violated, mandating, accreditation
(c) crucial, applauded, customizing, credentials
(d) revolutionary, criticized, understanding, testimonial
(e) No replacement required

Answer & Explanation
Ans.2.(b)
Exp. ‘abortive, violated, mandating, accreditation’ is the most appropriate set of words that should replace the existing ones to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (b) is the correct choice.
Abortive means failing to produce the intended result.
Accreditation means the action or process of officially recognizing someone as having a particular status or being qualified to perform a particular activity.
Applauded means to show strong approval of (a person or action); praise.
Credentials means a qualification, achievement, quality, or aspect of a person’s background, especially when used to indicate their suitability for something.
Testimonial means a formal statement testifying to someone’s character and qualifications.
Testament means a person’s will, especially the part relating to personal property.

Q3. The banking sector has gone through another tumultuous year, having its ups and downs. The focus of both the government and the Reserve Bank of India (RBI) was to make the system robust and ensure it was on the right track. It was particularly challenging, as all solutions that appeared to have been found confronted new obstacles that made them look like mirages.
(a) agitated, fragile, evaded, illusions
(b) stormy, incapable yielded, chimeras
(c) tranquil, wobbly, ventured, aspirations
(d) prejudiced, flabby, challenged, reflections
(e) No replacement required

Answer & Explanation
Ans.3.(e)
Exp. The given set of words in the sentence is already correct and does not require any replacement.
Hence option (e) is the correct choice.
Tumultuous means excited, confused, or disorderly.
Mirages means an unrealistic hope or wish that cannot be achieved.
Robust means strong and healthy; vigorous.
Agitated means feeling or appearing troubled or nervous.
Evaded means escape or avoid (someone or something), especially by guile or trickery.
Chimeras means a thing which is hoped for but is illusory or impossible to achieve.
Wobbly means tending to move unsteadily from side to side.
Flabby means lacking strength, vitality, or effectiveness.

Q4. The government has worked recklessly to capitalise public sector banks. This has been done through direct facility as well as recap bonds provided for in the Budget. The allocation has been example to all banks, which deserve the same. There has been some panic on the approach of using accounting practices to capitalise banks, but it definitely does help the concerned banks.
(a) relentlessly, infusion, pragmatic, apprehension
(b) endlessly, capitalization, standard, downfall
(c) continuously, mixture, ideal, growth
(d) tremendously, strain, news, anxiety
(e) No replacement required

Answer & Explanation
Ans.4.(a)
Exp. ‘relentlessly, infusion, pragmatic, apprehension’ is the most appropriate set of words that should replace the existing ones to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (a) is the correct choice.
Pragmatic means dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.
Capitalization means the provision of capital for a company, or the conversion of income or assets into capital.
Anxiety means a feeling of worry, nervousness, or unease about something with an uncertain outcome.

Q5. After the furor created over the presentations of the vice chiefs of the three services to the Parliamentary Committee and their report on poor allocation of the defence capital budget, the army chief has been constantly seeking to convey that the army’s preparedness would not suffer despite lack of funds. In fact, in every interaction with the media, this has been a regular question which he has been compelled to answer.
(a) uproar, alleviation, customs, condition
(b) anxiety, execution, militants, conference
(c) fear, collection, resources, release
(d) happiness, distribution, willingness, situation
(e) No replacement required

Answer & Explanation
Ans.5.(e)
Exp. The given set of words in the sentence is already correct and does not require any replacement.
Hence option (e) is the correct choice.
Furor means an outbreak of public anger or excitement.
Alleviation means the action or process of making suffering, deficiency, or a problem less severe.
Uproar means a public expression of protest or outrage.
Anxiety means a feeling of worry, nervousness, or unease about something with an uncertain outcome.

Directions (6-10): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

Q6. The prioritisation by the chief conveying that the army in specifically (I)/is compelled to concentrate on immediate deterrence, rather than (II)/take the battle for enemy territory, which is essential for success. (III)
(I)conveys that the army in specific
(II)concentrate for deterring immediately
(III)taking the battle into enemy territory

(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Both (I) and (III)
(d)All (I), (II) and (III)
(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.6.(c)
Exp. The expressions given in bold in both the parts (I) and (III) require some changes to make the sentence contextually meaningful. In the part (I), “conveys that the army in specific” is the correct expression. We cannot use “in specifically” as the word adverb “specifically” itself means in a way that is exact and clear; precisely. The second part of the sentence is absolutely correct. However, in the part (III), the expression “take the battle for enemy territory” should be replaced by “taking the battle into enemy territory” to make the sentence both grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (c) is the correct choice.

Q7. Considering average-sized nuclear plants costs around 5-6 billion dollars (I)/to build, the total cost of decommissioning and entombment in (II)/the next 50 to 100 years could turn out to be several trillion dollars. (III)
(I)Seeing that an average-sized nuclear plant
(II)cost to decommission and entombment them
(III)will turning out to be

(a)Only (I)
(b)Only (III)
(c)Both (I) and (II)
(d)Both (II) and (III)
(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.7.(a)
Exp. The expression given in bold in only the first part requires the correction. It is to be noted that since the verb “costs” is used in the singular form, the subject should also be in the similar form to comply with the subject-verb agreement. Thus, the expression “Considering average-sized nuclear plants” should be replaced by “Seeing that an average-sized nuclear plant” to make it grammatically feasible. The other two parts are both grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (a) is the correct choice.

Q8. The vast chasm of power between doctors and nurses (I)/in India does not existed in many European countries, where (II)/nurses are mostly seen and treat as colleagues by doctors. (III)
(I)is vested among doctors and nurses
(II)does not exist in many
(III)treated as colleagues by doctors

(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Both (I) and (III)
(d)Both (II) and (III)
(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.8.(d)
Exp. There are errors in both the highlighted parts (II) and (III) of the sentence. In the part (II), the expression “does not existed in many” should be replaced by “does not exist in many” as the verb following do/does/did should be in its base form. In the part (III), the verb “treat” should be replaced by “treated” as the two verbs “seen” and “treated” should be in the same form. The first part is both grammatically and contextually correct. Hence option (d) is the correct choice.

Q9. Moral integrity does not mean ideological consistency, (I)/nor being soft on one principle to accommodate another, (II)/a sign of moral opportunism. (III)
(I)Moral integrity has no meaning of
(II)neither it is soft to one principle
(III)defined in moral opportunism

(a)Only (I)
(b)Only (III)
(c)Both (I) and (II)
(d)All (I), (II) and (III)
(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.9.(e)
Exp. The given sentence is grammatically correct and at the same time it is contextually meaningful. So, none of the bold parts requires correction or replacement. Hence option (e) is the correct choice.

Q10. North Korea has remained relatively quiet at a time when (I)/the other part of the sundered peninsula, South Korea, have galloped (II)/ahead and found place in the OECD group of developed countries. (III)
(I)will remain quiet relatively
(II)has galloped
(III)listing OECD groups of developed countries

(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Both (I) and (III)
(d)Both (II) and (III)
(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.10.(b)
Exp. There is an error in only the second part of the sentence; the plural verb “have” should be replaced by its singular “has” as the subject of the verb is singular [South Korea]. The other two expressions given in bold are both grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (b) is the correct choice.

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply