English Quiz for IBPS PO Mains | 15th December English Quiz

English Quiz for IBPS PO Mains :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

With the European Union’s (EU) General Data Protection Regulation or GDPR coming into effect on Friday, 25 May, organisations across the world are set to feel the impact. The regulation is stringent, and companies are required to put all systems in place to keep their businesses afloat. Any non-compliance will cost them dearly. So, where does a consumer stand in the new scheme of things? Before we get there, let’s first know what this new data law is all about. The General Data Protection Regulation has been in existence in Europe since 2016. Defining personal data as “all information which is related to an identified or identifiable natural person”, the regulation was framed to ensure data protection and privacy for all EU residents. The rule, however, applies to other countries too that are dealing with the people of EU.

GDPR empowers people to control their personal information, and sets a strong standard for privacy and protection of data. People in EU can now hold companies to account in a much bigger way, and will have the power to dictate terms when it comes to sharing personal data. They can now withhold consent for use of their data for specific purposes, request access to information from data brokers, or delete their information altogether from sites. You can ask any company to hand over a copy of your personal information at any time, and the company will have to oblige within a month. You can also tell a company that a particular data concerning you is not correct and should be changed. Also, companies can use your data only for the purpose for which it was shared by you. It cannot pass on or sell your data to any other company or use it to offer you other services. The onus will also be on the company to ensure that the data it stores is not stolen. The companies are now mandated to inform the regulator of any data breach within 72 hours, and any failure to comply will invite penalty.

Well, rules are meant to be broken. There are some grey areas in the new data rule too. For example, it’s not clear what will be done in the scenario of a company ‘forcing’ a consumer to share consent, say, by offering a take-it-or-leave-it deal. While the law does have a definition for what constitutes “personal data”, there is lack of clarity beyond phone numbers, photographs, credit card information and some other personal details. The success of GDPR may also depend on how the regulations and their inherent clauses are interpreted by individuals and companies. Experts feel it’s a complicated process and involves in-depth understanding of privacy laws and policies.

India is not on the list of countries approved for data portability and transfer. Hence, GDPR poses a challenge for Indian firms operating in the EU. According to an Ernst & Young survey, only 13 per cent of the Indian firms have a plan to comply with GDPR by May 25. “It is imperative for Indian firms to plan and continue their journey towards compliance even after May 25, to ensure continuity of business within the EU and avoid hefty penalties because of non-compliance,” IANS quotes Jaspreet Singh, Partner-Cyber Security, EY, in a report. “For Indian companies with operations in the EU, data security measures will now have to work alongside legal and compliance teams to ensure maximum adherence to GDPR,” says Ramesh Vantipalli, Director Systems Engineering, End User Computing, VMware India.
Indian companies operating in the EU will have to change the way they capture, process and use data of EU nationals,” says Prajit Nair, Director Sales-End User Computing, VMware India. Microsoft India president Anant Maheshwari, meanwhile, said on Wednesday the company vowed to extend the core rights guaranteed under the new regulations to all of its customers worldwide. “This is a golden opportunity for India to drive thought leadership in the global market. We can build expertise and capabilities, create new lines of advisory and consulting businesses, develop a market differentiator and be a source of competitiveness,” Maheshwari said in a blogpost.

Q1. What, according to the passage, is/ are the purpose of introducing General Data Protection Regulation?

(a) To prevent the dealings with the countries associated with piracy.
(b) To provide liquidity to the data providing companies.
(c) To provide data protection and privacy in all countries.
(d) Both (a) and (c)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
Exp. Refer the first paragraph of the passage “…the regulation was framed to ensure data protection and privacy for all EU residents. The rule, however, applies to other countries too that are dealing with the people of EU.”

Q2. What impact does GDPR have on consumers?

(I) It provides connectivity among other users of the country.
(II) It ensures the authenticity of the data firms.
(III) It ensures that the personal information of consumers is safe from being used by the data firms.

(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (II) and (III)
(d) Both (I) and (III)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(b)
Exp. We can deduce our answer from second paragraph of the passage where it has been mentioned the terms and conditions to be applied for data firms in order to access the personal information of consumers.
Hence only statement (III) is correct.
Refer the lines “People in EU can now hold companies to account in a much bigger way, and will have the power to dictate terms when it comes to sharing personal data. They can now withhold consent for use of their data for specific purposes, request access to information from data brokers, or delete their information altogether from sites. You can ask any company to hand over a copy of your personal information at any time, and the company will have to oblige within a month.”

Q3. According to the passage, GDPR will be successful if

(I) there is a clarity of the information related to personal data.
(II) the regulations of the law are correctly interpreted by the consumers and companies.
(III) it will mention punitive measures to be taken against the miscreant of the law.

(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (II) and (III)
(d) Both (I) and (III)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.3.(e)
Exp. All of the given statements are correct with respect to the third paragraph of the passage.

Q4. The appropriate title of the passage is

(a) Grey area of the law
(b) Firms operating in EU
(c) The EU law: GDPR
(d) A deal: take-it-or-leave-it
(e) India towards GDPR

Answer & Explanation
Ans.4.(c)
Exp. “The EU law: GDPR” is an appropriate title of the passage.

Q5. According to the passage, what will be the impact of GDPR in India?

(I) Gross Domestic product of the country will increase.
(II) India will build expertise and capabilities.
(III) India will face discontinuity of business within EU if do not comply with the law.
(IV) Indian firms will not change the way they operate in EU.

(a) Only (I)
(b) Only (II) and (III)
(c) Only (I), (II) and (IV)
(d) Only (II), (III) and (IV)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.5. (b)
Exp. Refer the last paragraph of the passage “… It is imperative for Indian firms to plan and continue their journey towards compliance even after May 25, to ensure continuity of business within the EU and avoid hefty penalties because of non-compliance”
“… We can build expertise and capabilities, create new lines of advisory and consulting businesses, develop a market differentiator and be a source of competitiveness,” Maheshwari said in a blogpost.”
Hence option (b) is the correct choice.

Q6. Which of the following cannot be inferred from the passage?

(a) All the companies need to comply with the law in order to keep their business out of debt or difficulty.
(b) The General Data Protection Regulation has been in existence in Europe since 2016.
(c) Only 13 percent of Indian firms are in favour with the GDPR.
(d) Microsoft India does not comply with the new regulations of EU.
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.6. (d)
Exp. Sentence (d) cannot be inferred from the passage.
Refer the lines from the last paragraph of the passage “Microsoft India president Anant Maheshwari, meanwhile, said on Wednesday the company vowed to extend the core rights guaranteed under the new regulations to all of its customers worldwide. “This is a golden opportunity for India to drive thought leadership in the global market.”

Direction (7- 8): Which of the following alternatives among the five provides the most similar meaning(s) of the word given in BOLD as used in the passage?

 

Q7. Stringent

(I) severe
(II) nuance
(III) leverage
(IV) rigorous

(a) Only (I) and (IV)
(b) Only (II) and (III)
(c) Only (I), (II) and (IV)
(d) Only (II), (III) and (IV)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.7. (a)
Exp. Stringent means strict, precise, and exacting. Hence it has same meaning as severe and rigorous.
Leverage means use (something) to maximum advantage.
Nuance means a subtle difference in or shade of meaning, expression, or sound.

Q8. Breach

(I) dereliction
(II) delict
(III) contravention
(IV) violation

(a) Only (I)
(b) Only (II) and (III)
(c) Only (I), (II) and (IV)
(d) Only (II), (III) and (IV)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(e)
Exp. Breach means an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct. Hence all the words are similar in meaning to it.

Direction (9- 10): Which of the following alternatives among the five provides the most opposite meaning(s) of the word given in BOLD as used in the passage?

Q9. Hefty

(I) gaunt
(II) covet
(III) humongous
(IV) concoct

(a) Only (I)
(b) Only (II) and (III)
(c) Only (I), (II) and (IV)
(d) Only (II), (III) and (IV)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.9. (a)
Exp. Hefty means large and heavy. Hence it has opposite meaning as gaunt.
Covet means desire.
Humongous means huge or enormous.
Concoct means create or devise (a story or plan).

Q10. Onus

(I) exoneration
(II) repudiate
(III) tenable
(IV) fester

(a) Only (I)
(b) Only (II) and (III)
(c) Only (I), (II) and (IV)
(d) Only (II), (III) and (IV)
(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.10.(a)
Exp. Onus means something that is one’s duty or responsibility. Hence it has opposite meaning as exoneration.
Repudiate means refuse to accept.
Tenable means able to be maintained or defended against attack or objection.
Fester means become worse or more intense, especially through long-term neglect or indifference.

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply