English language Quiz 12 based on Fillers

Fillers Quiz 12 for bank exams

Almost all banking exams have a section on filler questions. Candidates must have a strong command of the English language in order to correctly answer Filler Questions. Fillers Questions are nothing more than the fill-in-the-blanks of sentences.  Fillers Questions are nothing more than the fill-in-the-blanks of sentences. In this article, we are providing you with the Fillers Quiz. This Fillers Quiz contains a detailed explanation for each question. This Fillers Quiz is absolutely FREE. This Fillers Quiz includes a wide range of questions that are based on the latest or updated exam pattern. To increase your preparation for upcoming exams, you must try to tackle this Fillers Quiz.

Directions (1-5): Each question below has THREE  blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Q1.It has often chosen to play _______ moral guardian rather than ________ films by content and letting audiences make ________________  decisions.
(a)smile, tangling, authentic
(b)staring , distorting, genuine
(c)glowering ,  labeling, informed
(d)pleasing, confusing, enlightened
(e)orthodox, producing, sophisticated

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. ‘glowering ,  labeling, informed’ fits the blank perfectly.
Glowering means have an angry or sullen look on one’s face; scowl.

Q2.At home, while security forces deserve ________ for limiting the Pathankot air base attack, many questions need to be _______________ about the state of ________ along the Punjab-Pakistan border.
(a)condemnation, replied,  peril
(b)praise, acknowledged,  security
(c)blame, replied ,danger
(d)censure, answered, insecurity
(e)credit, rebutted, chaos

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. “praise, acknowledged,  security”, fits the blanks most appropriately and is the correct choice.

Q3.Its surprise result in Bihar where it _______ itself to regional players and ______ a windfall holds out a _________________.
(a)begrimed, doubted , stencil
(b)dirty, be surprised, stencil
(c)sublimated ,  gained, template
(d)polluted, be amazed, prototype
(e)rewired, produced, cynosure.

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.  “sublimated ,  gained, template”, fits the blanks most appropriately.
Sublimated means (in psychoanalytic theory) divert or modify (an instinctual impulse) into a culturally higher or socially more acceptable activity.

Q4.Consider innovations like the India Stack which _______ Aadhaar authentication, e-KYC, esign, Digital Locker and UPI_______ mobile payments to ___________ cashless, paperless and presence-less transactions.
(a)part, improbable, impart
(b)dissolve, impractical, pledge
(c)detach, disconnect, yield
(d)combines ,  interoperable, provide
(e)consists, easy, issue

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. “combines ,  interoperable, provide”, fits the blanks most perfectly.
Interoperable means (of computer systems or software) able to exchange and make use of information.

Q5.With the _______________ of India, it is easy to _______ thousands or perhaps even millions of entrepreneurial _______ playing out over the next few years over the internet.
(a)divergence, laziness, discriminates
(b)diversity, certainty, discerns
(c)divergence, know, differentiate
(d)diversity ,imagine ,  experiments
(e) contradistinction ,forecast, startups

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.  Option (d) “diversity ,imagine ,  experiments” is the correct choice.

Directions (6– 10): In each of the following questions given below there are two blanks, each blank indicates that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits to the meaning of the sentence as a whole.

Q6.It is time the Centre __________ a strong body of legislation that punishes the corrupt, protects the honest, and _________ time-bound public services and whistle-blower safety.(a)achieved, stipulates
(b) enforced, ensures
(c) persisted, evinces
(d) percolated, supports
(e) obliged, governs

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. ‘enforced, ensures’ is the correct set of words making the sentence meaningful.
Percolated means filter gradually through a porous surface or substance.
Evinces means reveal the presence of (a quality or feeling), indicate.

Q7.With the ___________ of a new financial instrument, India is a step closer to __________ a vibrant market for commodities.
(a)creation, concerning
(b) introduction, building
(c) recognition, collecting
(d) connection, planning
(e) certification, shaping

Answer & Explanation
Ans. b

Exp. ‘introduction, building’ is the correct set of words making the sentence meaningful.

Q8.Almost a decade ago, a rapid increase in food prices _______ the government to impose a blanket ban on any ______on agricultural products.

(a)displaced, consideration
(b) guided, conceit
(c) pushed, speculation
(d) promoted, risk
(e) motivated, uncertainty

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. ‘pushed, speculation’ is the set of words making the sentence meaningful.
Conceit means excessive pride in oneself.

Q9.India is no stranger to _________ to freedom of expression whether in art and movies or in news and academic publishing, whether_______organised civilian groups or from the government.
(a)trouble, as
(b) threats, from
(c) objection, for
(d) exposure, of
(e) surety, to

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. ‘threats, from’ is the correct set of words making the sentence complete.

Q10.Controversial sections of the Indian Penal Code such as 153A, which _______ the promotion of enmity between different groups, and 295A, which prohibits insult of religious beliefs, are routinely used to silence voices or harass those who hold __________ views.

(a)directs, miscreant
(b)eradicates, invalidating
(c) facilitates, neutralizing
(d) prohibits, dissenting
(e) excludes, deploring

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. ‘provision, dissenting’ is the correct set of words.
Dissenting means disagree.
Deploring means regret.
Miscreant means a person who has done something wrong or unlawful.

English Grammar Rules

Read More The Hindu Editorial Vocab

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply