IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 17

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the question given below.
A 3 Y % U ^ 6 7 T E $ 3 S * & R D 1 L 9 N B 5 W Q # 4 G V D X ! 8 9 C 4 O

1. How many symbols are there in the above arrangements which are immediately preceded by a vowel?
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Sol. U ^, E $

2. How many numbers are there in the above arrangement which are immediately preceded and followed by a consonant?
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Sol. D 1 L, L 9 N, B 5 W

 

3. How many such consonants are there in the above arrangement which are immediately followed by a number which is a perfect square?
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Sol. D1, L 9 and C 4

 

4. How many such vowels are there in the above arrangement which are immediately preceded and followed by a symbol?
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Sol. % U ^

 

5. How many such letters are there in the above arrangement which are immediately preceded by an odd number?
(a) Seven
(b) Four
(c) Six
(d) Five
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Sol. 3 Y, 7 T, 3 S, 1 L, 9 N, 5 W, 9C

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the question below-
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in a row facing north direction. Q is to the left of W. V sits second to the right of W. More than three persons sit between Q and V. S sits fourth to the left of R. U sits to the immediate left of S. Only one person sit in between T and U. T is not an immediate neighbour of P.
6. Who among the following sits at extreme left end?
(a) S
(b) P
(c) W
(d) T
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

7. Who among the following person sits fourth to the left of V?
(a) R
(b) P
(c) U
(d) W
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. How many people sit between S and P?
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

9. Which of the following condition is true regarding P?
(a) P sits second to the left of S.
(b) P sits to the immediate right of R.
(c) P sits at one of the extreme end.
(d) P sits second to the left of R.
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

10. Who among the following person sits immediate right of S?
(a) R
(b) P
(c) U
(d) W
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply