Linear arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-9

Linear arrangement for IBPS , SBI , RBI, RRBs: Quiz 9

Linear arrangement plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 5 questions from Linear arrangement in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Linear arrangement questions in detail. Here, we are providing you with the Linear arrangement questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Linear arrangement questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Linear arrangement of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Linear arrangement quiz we are providing is free. Attempt this Linear arrangement quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Linear arrangement Quiz to improve your Reasoning Ability for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning, IBPS Clerk Reasoning, IBPS RRB Reasoning, LIC AAO ,LIC Assistant  and other competitive exam.

Directions (1-4): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven persons A, E, S, O, D, B and C are standing in a straight line facing north (but not necessarily in the same order.) The distance between a person and his immediate neighbour is same for all the persons at the instant when they all are standing in a straight line. D stands third from the right end. E stands third to the right of C, who is not an immediate neighbor of S or A. D is an immediate neighbour of O and E who stands on the immediate left of S. After some time, two of them started moving from their initial positions. S moved eight meters towards North to reach point L. Shortest distance between O and point L is ten meters. O is in line with point R and L. After moving a certain distance towards north B reached point Q. From point Q, B kept on moving in a circular path in clockwise direction till he reached point R. Point R is to the south of initial position of B. Shortest distance between point R and L is fifteen meters.
1. What is the shortest distance between point D and C?
(a) 4 meters
(b) 2 meters
(c) 3 meters
(d) 6 meters
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

2. Which of the following group of persons were standing 6 meters away from O at the instant when all the seven persons were standing in the straight line?
(a) C and D
(b) B and E
(c) A and S
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation

Ans. c

3. Who among the following is not standing to the right of A?
(a) C
(b) O
(c) D
(d) E
(e) None of these

Answer & Explanation

Ans. e

4. What is the shortest distance between C and B (is on the right of C) at the instant when B was equidistant from both point Q and point R?
(a) 2 meters
(b) 1 meters
(c) 4 meters
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer & Explanation

Ans. b

Directions (5-10): Study the given information carefully to answer the given question.
Ten friends i.e. M, P, B, L, E, O, R, K, Y and Z have seated on two parallel bench. M, Z, E, O and Y have seated on row 1 and faces South. B, K,R, L and P have seated on 2nd bench and faces North. They like different mobile phones i.e. Karbon, Nokia, MI, Sony, Lenovo, Xolo, Jio, Intex, Redmi and Lava, but not in same order. The one who likes Xolo faces the one who sits immediate right of K. One person sits between K and R who likes Karbon. The one who sits immediate right of R faces the one who likes MI. O does not like Redmi. There are two people sit between the one who likes MI phone and the the one who likes Lava. B sits immediate left of L and faces E. The one who likes Redmi faces the one who likes Sony who sits immediate left of the one who likes Intex. Z faces the one who likes JIO but does not sit at any extreme end. O sits 2nd left of Y. L does not Lenovo.
5. Who among the following likes Intex?
(a) Y
(b) E
(c) O
(d) L
(e) B

Answer & Explanation

Ans. e

6. Who among the following sits at extreme end?
(a) R
(b) Z
(c) K
(d) B
(e)E

Answer & Explanation

Ans. a

7. Who among the following faces the one who likes Lava?
(a) M
(b) Z
(c) O
(d) B
(e) L

Answer & Explanation

Ans. e

8. Who sits immediate left of Y?
(a) L
(b) B
(c) Z
(d) M
(e) E

Answer & Explanation

Ans. e

9. M likes which mobile?
(a) Nokia
(b) Lenovo
(c) Lava
(d) Karbon
(e) Xolo

Answer & Explanation

Ans. b

10. Who sits immediate right of O?
(a) L
(b) B
(c) Z
(d) M
(e) E

Answer & Explanation

Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for :

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply