Payments Bank in India: All you need to know about

Payments Bank in India: All you need to know about

Payments banks is an Indian new model of banks conceptualised by the Reserve Bank of India. These banks can accept a restricted deposit, which is currently limited to ₹200,000 per customer and may be increased further. These banks cannot issue loans and credit cards.

1-2 Questions about the financial organizations like Payments Banks are asked in the government exam in the General Awareness section. Here we are providing the complete information regarding the Payments Banks.

We will discuss here the history, work, future goals, presidents, and the members of the Payments Banks. All the questions related to Payments Banks will be answered in this article. Here we have also provided a Quiz related to Payments Banks. Payments Banks related Complete Information will be very helpful in the General awareness section in different competitive exams like Bank, SSC, Railways, etc.

History of Payments Bank

On 23 September 2013, Committee on Comprehensive Financial Services for Small Businesses and Low Income Households, headed by Nachiket Mor, was formed by the RBI. On 7 January 2014, the Nachiket Mor committee submitted its final report. Among its various recommendations, it recommended the formation of a new category of bank called payments bank. On 17 July 2014, the RBI released the draft guidelines for payment banks, seeking comments for interested entities and the general public. On 27 November, RBI released the final guidelines for payment banks.

In February 2015, RBI released the list of entities which had applied for a payments bank licence. There were 41 applicants. It was also announced that an external advisory committee (EAC) headed by Nachiket Mor would evaluate the licence applications. On 28 February 2015.

23 सितंबर 2013 को, आरबीआई द्वारा नचिकेत मोर की अध्यक्षता में छोटे व्यवसायों और कम आय वाले परिवारों के लिए व्यापक वित्तीय सेवाओं पर समिति का गठन किया गया था। 7 जनवरी 2014 को, नचिकेत मोर समिति ने अपनी अंतिम रिपोर्ट प्रस्तुत की। इसकी विभिन्न सिफारिशों के अलावा, इसने भुगतान बैंक नामक एक नई श्रेणी के बैंक के गठन की सिफारिश की। 17 जुलाई 2014 को, आरबीआई ने भुगतान बैंकों के लिए मसौदा दिशानिर्देश जारी किए, इच्छुक संस्थाओं और आम जनता के लिए टिप्पणियां मांगीं। 27 नवंबर को, RBI ने भुगतान बैंकों के लिए अंतिम दिशानिर्देश जारी किए।

फरवरी 2015 में, RBI ने उन संस्थाओं की सूची जारी की, जिन्होंने भुगतान बैंक लाइसेंस के लिए आवेदन किया था। 41 आवेदक थे। यह भी घोषणा की गई कि नचिकेत मोर की अध्यक्षता वाली एक बाहरी सलाहकार समिति (ईएसी) लाइसेंस आवेदनों का मूल्यांकन करेगी। 28 फरवरी 2015 को।

Introduction of Payments Bank

Payments banks is a new model of banks conceptualised by the Reserve Bank of India (RBI). These banks can accept a restricted deposit, which is currently limited to ₹200,000 per customer and may be increased further. These banks cannot issue loans and credit cards. Both current account and savings accounts can be operated by such banks. Payments banks can issue services like ATM cards, debit cards, net-banking and mobile-banking. Bharti Airtel set up India’s first live payments bank.

पेमेंट बैंक भारतीय रिज़र्व बैंक (RBI) द्वारा परिकल्पित बैंकों का एक नया मॉडल है। ये बैंक प्रतिबंधित जमा को स्वीकार कर सकते हैं, जो वर्तमान में प्रति ग्राहक restricted 200,000 तक सीमित है और इसे और बढ़ाया जा सकता है। ये बैंक ऋण और क्रेडिट कार्ड जारी नहीं कर सकते। ऐसे बैंकों द्वारा चालू खाता और बचत खाते दोनों संचालित किए जा सकते हैं। पेमेंट बैंक एटीएम कार्ड, डेबिट कार्ड, नेट-बैंकिंग और मोबाइल-बैंकिंग जैसी सेवाएं जारी कर सकते हैं। भारती एयरटेल ने भारत का पहला लाइव भुगतान बैंक स्थापित किया।

Payment Banks

41 applicants, the list of RBI approved for provisional payments bank licenses are: 11

1)Aditya Birla Nuvo Limited/आदित्य बिड़ला नुवो लिमिटेड

2) Airtel M Commerce Services Limited/एयरटेल एम कॉमर्स सर्विसेज लिमिटेड

3) Cholamandalam Distribution Services Limited/चोलामंडलम वितरण सेवा लिमिटेड

4) India Department of Posts/भारत डाक विभाग

5) Fino PayTech Limited/फिनो पेटेक लिमिटेड

6) National Securities Depository Limited/नेशनल सिक्योरिटीज डिपॉजिटरी लिमिटेड

7) Reliance Industries Limited/रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड

8) Shri Dilip Shantilal Shanghvi/श्री दिलीप शांतिलाल शांघवी

9) Shri Vijay Shekhar Sharma/श्री विजय शेखर शर्मा

10) Tech Mahindra Limited/टेक महिंद्रा लिमिटेड

11) Vodafone m-pesa Limited/वोडाफोन m-pesa Limited

The following is the list of active payments banks:

  • Airtel Payments Bank
  • India Post Payments Bank
  • Fino Payments Bank
  • Jio Payments Bank
  • Paytm Payments Bank
  • NSDL Payments Bank

Bharti Airtel launched India’s first live payments bank named Airtel payment bank in March 2017. Paytm payment bank, India Post payment bank ,Fino Payment bank and Aditya Birla Payment Bank have also launched services. Cholamandalam Distribution Services, Sun Pharmaceuticals and Tech Mahindra have surrendered their licenses.

भारती एयरटेल ने मार्च 2017 में एयरटेल पेमेंट बैंक नाम से भारत का पहला लाइव पेमेंट्स बैंक शुरू किया। पेटीएम पेमेंट बैंक, इंडिया पोस्ट पेमेंट बैंक, फिनो पेमेंट बैंक और आदित्य बिड़ला पेमेंट बैंक ने भी सेवाएं शुरू की हैं। चोलामंडलम डिस्ट्रीब्यूशन सर्विसेज, सन फार्मास्यूटिकल्स और टेक महिंद्रा ने अपने लाइसेंस सरेंडर कर दिए हैं।

Bank

HQ

  Taglines

MD/CEO

Airtel Payment bank

New Delhi Banking is at your fingertips; India’s first payments bank Anubrata Biswas
Paytm Payments Bank Noida, UP Simplifying Payments for India

 

Fino Payments Bank

Navi Mumbai, Maharashtra Qadar aapki mehnat ki Rishi Gupta/ Chairman- Vijay Shekhar Sharma
Indian Post Payments Bank New Delhi Aapka bank, aapke dwaar

Suresh Sethi

Jio payments Bank

 

Navi Mumbai   H.Srikrishnan Chairman: Vivek Bhandari

Quiz based on the above information 

Q1. Which among the following activities are not permitted to payments banks?

A)Remittance services

B) Issuing ATM cards

C) Issuing credit cards

D) Accepting demand deposits

E) None

निम्नलिखित में से कौन सी गतिविधियों को  payments बैंकों को भुगतान करने की अनुमति नहीं है?

A) प्रेषण सेवाएं

B) एटीएम कार्ड जारी करना

C) क्रेडिट कार्ड जारी करना

D) मांग जमा स्वीकार करना

E) कोई नहीं

Q2. What is the maximum amount of loan can be extended by payments banks?

A)25000

B) 50000

C) 200000

D) No lending power

E) 20000

भुगतान बैंकों द्वारा ऋण की अधिकतम राशि कितनी बढ़ाई जा सकती है?

A) 25000

B) 50000

C) 200000

D) कोई उधार देने की शक्ति नहीं

E) 20000

Q3. What is the minimum capital required to set up payments bank?

A)Rs 100 crore

B) Rs 75 crore

C) Rs 50 crore

D) Rs 25 crore

E) Rs 30 crore

भुगतान बैंक स्थापित करने के लिए आवश्यक न्यूनतम पूंजी क्या है?

A) 100 करोड़ रु

B) 75 करोड़ रु

C) 50 करोड़ रु

D) 25 करोड़ रु

E) 30 करोड़ रु

Q4. How much percentage of its funds is required to be invested by payments banks in government securities or T-bills with maturity up to 1 year?

A)25%

B) 40%

C) 50%

D) 75%

E) 20%

वर्ष तक की परिपक्वता वाले सरकारी प्रतिभूतियों या टीबिलों में भुगतान बैंकों द्वारा अपने धन का कितना प्रतिशत निवेश किया जाना आवश्यक है?

A) 25%

B) 40%

C) 50%

D) 75%

E) 20%

Q5. How many applicants had been granted in-principle approval by RBI to start payments banks?

A)11

B) 10

C) 9

D) 6

E) 12

भुगतान बैंक शुरू करने के लिए RBI द्वारा कितने आवेदकों को सैद्धांतिक मंजूरी दी गई थी?

A) 11

B) 10

C) 9

D) 6

E) 12

Q6. Which committee mooted the idea of payments banks?

A)Bimal Jalan Committee

B) Nachiket Mor Committee

C) P J Nayak Committee

D) YV Reddy Committee

E) None

किस समिति ने भुगतान बैंकों के  विचार करना?

A) बिमल जालान समिति

B) नचिकेत मोर समिति

C) पी जे नायक समिति

D) वाईवी रेड्डी समिति

E) कोई नहीं

Q7. Aapka Bank Aapke Dwar is a tagline of __________.

A) Airtel Payments Bank Limited

B). India Post Payments Bank Limited

C) Paytm Payments Bank Limited

D) Fino Payments Bank Limited

E) Vodafone M-Pesa

Aapka Bank Aapke Dwar __________ की टैगलाइन है।

A) एयरटेल पेमेंट्स बैंक लिमिटेड

B) इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक लिमिटेड

C) पेटीएम पेमेंट्स बैंक लिमिटेड

D) फिनो पेमेंट्स बैंक लिमिटेड

E) वोडाफोन एम-पेसा

Q8. The RBI will consider grant full licenses for payment banks under which section of the Banking Regulation Act, 1949?

A)Section 19

B) Section 20

C) Section 21

D) Section 22

E) Section 23

RBI बैंकिंग भुगतान अधिनियम, 1949 की किस धारा के तहत भुगतान बैंकों के लिए पूर्ण लाइसेंस देने पर विचार करेगा?

A)धारा 19

B) धारा 20

C) धारा 21

D) धारा 22

E) धारा 23

Q9. Which of the below entity has surrendered its “in-principle” license which is given by RBI to launch its Payment Bank?

A) National Securities Depository

B) Aditya Birla Nuvo

C) Tech Mahendra

D) Vodafone M-Pesa

E) Reliance Industries

निम्न में से किस इकाई ने अपने “in-principle” लाइसेंस को सरेंडर कर दिया है जो RBI द्वारा अपना पेमेंट बैंक लॉन्च करने के लिए दिया गया है?

A)नेशनल सिक्योरिटीज डिपॉजिटरी

B) आदित्य बिड़ला नुवो

C) टेक महेंद्र

D) वोडाफोन M-Pesa

E) रिलायंस इंडस्ट्रीज

Q10. What is the maximum amount of balance can be maintained an individual in payments bank?

A)150000

B) 200000

C) 50000

D) 25000

E) 20000

भुगतान बैंक में एक व्यक्ति द्वारा अधिकतम कितनी शेष राशि रखी जा सकती है?

A) 150000

B) 200000

C) 50000

D) 25000

E) 20000

Answer

1-C

2-D

3-A

4-D

5-A

6-B

7-B

8-D

9-C

10-B

Payment Bank – Banking PDF-

Banking Awareness Online Test Series

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply