RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz-5

RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information and answer the questions given below it.
Seven friends i.e. J, V, K, F, D, B and M went to market to buy a new phone on seven consecutive days starting from Sunday to Saturday. Each of them bought a different phone viz. MI, JIO, Intex, Nokia, Redmi, Lava and Lenovo, but not in same order. They paid different amount of money for their phones viz. 2k, 5k, 7k, 9k, 10k, 11k and 12k but not in same order.
The one who bought the Lava phone paid 2k less than that paid by V. The one who went to market on Sunday paid 10k. The one who bought Lava phone went to store after Wednesday. Intex phone was purchased on Saturday. V bought Redmi just after the day on which J bought MI Phone. The sum of the prices of Jio phone and Intex phone is 13k (total). The price of Nokia phone is 9k. There were two days gap between the day on which J bought a phone and the day on which Nokia phone was bought. Nokia phone was bought Before Thursday. K went to store on Tuesday. There were two days gap between the days on which K and B bought phones. Redmi phone was not bought on Thursday. F went to store just before D. Lava phone was bought just before the day on which JIO phone was bought. The one who went to market just after D, paid 2k. The one who went to market on Tuesday paid 12k. V paid 7k.

1. Who paid 2k for his phone?
(a) D
(b) B
(c) F
(d) J
(e) V

Answer & Explanation
Ans. B

2. B bought which phone?
(a) Lava
(b) JIO
(c) Intex
(d) MI
(e) Redmi

Answer & Explanation
Ans. b

3. M bought Intex mobile on which day of the week?
(a) Saturday
(b) Monday
(c) Tuesday
(d) Thursday
(e) Wednesday

Answer & Explanation
Ans. a

4. Who bought the phone in 10k?
(a) V
(b) K
(c) D
(d) F
(e) J

Answer & Explanation
Ans. e

5. K bought which mobile phone?
(a) Intex
(b) Lava
(c) Lenovo
(d) JIO
(e) MI

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-8): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Two persons Sam and Dam started walking from two different points. Sam started from point A and walked 6 meters towards East and then turned towards his right to move 8 meters to reach point D. After reaching point D, he turned towards his left and moved some distance towards his right to reach a point E which is 4 meters to the North of point C. Dam started moving from point C towards point A and after travelling 15 meters he reached point A. While moving towards point A, Dam takes shortest distance route between A and C and crossed point D which is in line with point A and C.
6. What is the shortest distance between point D and E?
(a) 1 meter
(b) 2 meters
(c) 3 meters
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

7. What is the shortest distance between point D and A?
(a) 10 meters
(b) 12 meters
(c) 6 meters
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

8. If there is a point B which is to the south of point A and west of point C such that B and C are inline horizontally, then what is the shortest distance between point B and C?
(a) 14 meters
(b) 9 meters
(c) 5 meters
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (9-10): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumption and decide which of the assumption is implicit in the statement. Give answer

9. Statement: The number of unemployed youths in urban areas has increased since last year.
Assumptions
I. All the people living in rural areas are employed.
II. A similar survey was conducted last year.
(a) If only assumption I is implicit
(b) If only assumption II is implicit
(c) If either I or II is implicit
(d) If neither I nor II is implicit
(e) If both I and II are implicit

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. Assumption I is not implicit because of the word ‘All’. The statement is given on the basis of last year’s survey. So, assumption II is implicit.

 

10. Statement: Ravish told his boss that he used the metro train to arrive at his office as there was a dense fog.
Assumptions
I. Metro trains ply even during foggy conditions.
II. Ravish was not able to reach his office in time.
(a) If only assumption I is implicit
(b) If only assumption II is implicit
(c) If either I or II is implicit
(d) If neither I nor II is implicit
(e) If both I and II are implicit

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. Statement I is implicit as it is given in the statement that Ravish used metro train to reach his office. Statement II is not implicit it is not related to the statement.

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply