RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz-9

RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are seven boxes i.e., C, V, K, X, T, J and P are placed on one above another. In these boxes, different branded shoes are kept. These branded shoes are Lancer, Adidas, Reebok, Woodland, Bata, Puma and Fila but not in same order.
There are two boxes are placed in between the box in which woodland shoes is kept and box ‘V’ in which Adidas shoes is kept. The box in which Bata shoes is kept, is placed just above box ‘X’ in which Fila shoes is kept. There is one box which is placed between that box in which Lancer shoes is kept and Fila shoes is kept. Reebok shoes is kept in box ‘C’, which is above the box in which Bata shoes is kept but not immediate above. C is not placed on top and box ‘V’ is not placed below box ‘X’. Bata shoes is not kept in box ‘K’ and box ‘J’. Woodland shoes is not kept in box ‘J’. Fila shoes is kept above the box ‘T’ in which Lancer shoes is kept.

1. In which box, Woodland shoes is kept?
(a) J
(b) C
(c) X
(d) K
(e) P

Answer & Explanation
Ans. d

2. How many shoes box/boxes is/are kept between the box in which Reebok shoes is kept and box T?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) More than Four

Answer & Explanation
Ans. a

3. Which box is placed just above the X?
(a) J
(b) C
(c) X
(d) K
(e) P

Answer & Explanation
Ans. e

4. If J is related to Adidas and X is related to Lancer, then How V is related to?
(a) Bata
(b) Fila
(c) Lancer
(d) Woodland
(e) Puma

Answer & Explanation
Ans. b

5. Which box is placed at the bottom?
(a) V
(b) P
(c) J
(d) C
(e) T

Answer & Explanation
Ans. e

6. Landmark preservation laws unfairly impinge on the freedom of owners to develop their own property as they see fit. In some cases, owners of hotels and office buildings designated as landmarks have been forbidden to make changes in the original facades or interiors, even though they reasonably believe that the changes would enhance the structures and make them more valuable.
Which of the following statements, if true, seriously weakens the author’s argument?
(a) Altering the appearance of a historic structure sometimes does not enhance its beauty or value.
(b) In traditional legal doctrine, ownership of a property implies the right to alter it at will.
(c) Only buildings over 75 years old are normally affected by landmark preservation laws.
(d) Landmark designations must be approved by a local regulatory body before taking effect.
(e) Historic buildings represent a cultural heritage which the community has a legitimate stake in preserving.

Answer & Explanation
Ans. e
The conclusion of the argument is that landmark preservation laws deprive landlords of their right to use their own property. (e) comes to grip with this assumption by nothing that a landmark building may not be purely private property and some part of building may belong to the community at large. (a) is not valid as it represents only a partial attack on argument.(b) strengthens the claims that landmark preservation laws represent an unwanted interference with the rights of the landlord.

7. Within 20 year it will probably be possible to identify the genetic susceptibility an individual may have toward any particular disease. Eventually, effective strategies will be discovered to counteract each such susceptibility. Once these effective strategies are found, therefore, the people who follow them will never get sick,
The argument above is based on which of the following assumptions?
(a) For every disease there is only one strategy that can prevent its occurrence
(b) In the future, genetics will be the only medical speciality of any importance
(c) All human sicknesses are in part the result of individuals’ genetic susceptibilities
(d) All humans are genetically susceptible to some diseases
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
The argument states that people who follow the appropriate strategies for counteracting their genetic susceptibilities to disease will never get sick. How can it be that they would never get sick? The argument requires an assumption about the cause of all sickness that every known disease of humans must correspond to some genetic susceptibilities. So (c) is the correct option.

8. The percentage of family income spent on entertainment has remained almost the same over the past twenty years – about twelve per cent. When new forms of entertainment become popular, they do not expand this percentage; instead, they take consumer spending away from other forms of entertainment. Therefore, film producers have observed the video boom with concern, knowing that every dollar spent on rental of videos means a dollar less spent on movie theatre admissions.
Which of the following, if true, most forcefully undermines the argument of the passage above?
(a) The cost of renting a video is generally substantially less than the price of a movie theatre admission.
(b) Most film producers receive a portion of the income from the sale of video rights to their movies.
(c) Fears of some film producers that videos would completely supersede movies have not come to pass.
(d) Since the start of the video boom, money spent on forms of entertainment other than videos and movies has dropped.
(e) Some movies that were unprofitable when shown in theatres have become successful when released in video form.

Answer & Explanation
Ans. d
The author argues for the following connection: videos take money away from movies. What choices (d) asserts, in effect, is that the money spent on videos came from some other source.so,(d) statement undermines the given passage.

9. A government survey released today shows that 80 % of the people who fly are satisfied with the service they receive from the airlines in this country. Three interviewers stood outside a major airport and asked people leaving the terminal, “Do you have any complaints about the flight you just got off?” Only 20 percent responded “yes!”
Which of the following, if true, would most undermine the conclusion of the argument above?
(a) Sixty percent of the people coming out of the airline terminal were not people who had just gotten off a flight.
(b) One percent of the people approached by the interviewers refused to respond to their inquiries.
(c) The interviewers began their inquiry just after passengers were discharged from a flight that was 40 minutes late.
(d) The interviewers were able to speak to only 70 percent of the people leaving the terminal, but those people were selected at random.
(e) For six months following the day of the interviews, no official complaints were filled by any passenger with the Federal agency that regulated the airlines.

Answer & Explanation
Ans. a
The question was put to people who were coming out of the terminal about the services aboard the flight. If it was shown that a majority of people coming out of the terminal were not passengers, Then the conclusion would really be jeopardized.(a) does just that.

 

10. It is a truism of military science that “Generals always prepare for the last war.” In the same way public officials generally spend their efforts on problems that were resolved- one way or another –years before. By the time a public issue reaches the consciousness of enough of the citizenry to become a high priority of our elected leaders, the problem is usually past the point at which government efforts can significantly affect it.
All of the following are assumed in the argument above except-
(a)Most of the public problems tend to evolve towards a point at which the government can do little to control them.
(b) Political and military leaders are both prone to react tardily to changes in their fields.
(c) Issues attain importance for public officials when large number of citizens are concerned about them.
(d)Planning policies, solely based on past experiences are likely to be in effective.
(e)The government officials can generally do little to influence directly the course of public policy.

Answer & Explanation
Ans. e
The paragraph is really an argument for the position that government leaders should act more quickly to address problems. So, the passage is committed to the idea that public policy is under the control of the government. It just has not been effectively used in the past.so (e) cannot be the valid argument.

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply