RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz-8

RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-3): Study the following information and answer the questions given below:
There is AB axis in such a way that A is in north and B is in south direction. There is XY axis in such a way that X is in west direction and Y is in east direction. AB axis and XY axis intersect at a point Q in such a way that AQ is 12m, QB is 10m, QX is 8m, QY is 9 m.
Mr. R starts from point X and walks 6m in south direction and turns to his left and walks again 2m then again turns to his left and walks 9m till point M. Mr. N starts from point A walks in east direction to 5m and turns right and walks 9m then again turns right and walks 2m. Mr. S starts from point Y and walks in south direction 7m and turns to right and walks 2m and again turns to his right and walks 1m.

1. At what distance and in which direction Mr. R is with respect to Mr. N (consider both Mr. R’s and Mr. N’s final position)?
(a) 7m, in the west
(b) 9m, in the East
(c) 7m, in the East
(d) 9m, in the west
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Mr. S’s final position is in which direction with respect to Mr. N’s initial position?
(a) North
(b) East
(c) north-east
(d) north-west
(e) south-East

Answer & Explanation
Ans. e

 

3. What is shortest distance between point M and Mr. N’s initial position?
(a) 3√13 m
(b) 2√13m
(c) 4√13m
(d) 5√13 m
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (4-5): Each of these questions is based on the following information:
(i) A % B means A is the mother of B.
(ii) A @ B means A is the sister of B.
(iii) A $ B means A is the father of B.
(iv) A * B means A is the son of B.
(v) A + B means B is brother of A

4. If the expression F $ M@ N * G + P is definitely true, then which of the following is true?
(a) P is sister-in-law of F
(b) P is sister of G
(c) P is brother of G
(d) None of these
(e) N is niece of P

Answer & Explanation

5. If the expression S + Q $ T+ R * U is definitely true, then which of the following is not true?
(a) Q is father of R
(b) R is nephew of S
(c) S is aunt of T
(d) None of these
(e) U is sister-in-law of S

Answer & Explanation

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the given questions:
Seven people P, R, A, S, T, M, and V live 7 different floors of a building, lowermost floor is numbered as 1 and topmost floor is numbered as 7, they are trainers of different languages i.e. Java, Dot Net, PHP, Ruby, Linux, HTML, and Java Script (not necessarily in the same order). Also they belong to different countries i.e. Austria, Brazil, Italy, Germany, France, Japan, and India (not necessarily in same order).
There are three persons live between the one who belongs to India and the one who is a trainer of Java Script. S doesn’t belong to Germany. V, who belongs to France, lives on an even numbered floor. The one who is a trainer of Ruby belongs to Italy and lives on an even numbered floor. The one who is a trainer of Linux lives on 6th floor. Only two persons live between V and the one who is a trainer of Dot Net. The one who belongs to India lives one of the floors below S’s floor. The one who belongs to Japan lives on 3rd floor. T lives on even numbered floor. Only one person lives between P and the one who is a trainer of PHP. As many persons live between S and R as live between A and V. The one who belongs to India lives on odd numbered floor. The one who is a trainer of java lives just below the one who belongs to India. V is not a trainer of Linux. S lives on even numbered floor but doesn’t belong to Italy. R doesn’t live just below S. P belongs to Austria and doesn’t live lowermost floor.
6. Who among the following is a trainer of PHP?
(a) M
(b) P
(c) V
(d) None of these
(e) S

Answer & Explanation
Ans. a

7. Who among the following lives just below the one who belongs to India?
(a) P
(b) S
(c) V
(d) M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. R lives on which of the following floor?
(a) 3rd
(b) 4th
(c) 5th
(d) 7th
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

9. How many trainers live between T and S?
(a) Four
(b) Two
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

10. S belongs to which of the following country?
(a) Japan
(b) Austria
(c) Brazil
(d) Germany
(e) None is true

Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply