RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz-7

RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. Here in this article, we have come up with RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better for upcoming exam. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz includes a detailed explanation of each question. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Questions given in this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz will assist you in answering reasoning questions quickly and efficiently.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.
Input: 18 quora 26 diagnose 89 maths 27 eat
Step I: fkcipqug quora 26 89 maths 27 eat 18
Step II: gcv fkcipqug quora 26 89 maths 18 27
Step III: ocvju gcv fkcipqug quora 89 18 27 26
Step IV: swqtc ocvju fkcipqug 18 27 26 89

And step IV is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

INPUT: Queen 79 apple 38 vowel 19 jungle 26

1. Which element is exactly between the elements which are fourth from left and third from right in step IV?
(a) 79
(b) 26
(c) 38
(d) 19
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end.
(i) Words are arranged in increasing alphabetical order with each letter of word is replaced by its 2nd succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
(ii) Numbers are arranged in decreasing order, according to difference of their digits. (For example: 19 = 9-1=8).

INPUT: Queen 79 apple 38 vowel 19 jungle 26
Step I: crrng queen 79 38 vowel jungle 26 19
Step II: lwping crrng queen 79 vowel 26 19 38
Step III: swggp lwping crrng 79 vowel 19 38 26
Step IV: xqygn swggp lwping crrng 19 38 26 79

2. Which step number would be the following output?
“swggp lwping crrng 79 vowel 19 38 26”
(a) Step III
(b) Step IV
(c) Step I
(d) Step II
(e) None of the Above

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end.
(i) Words are arranged in increasing alphabetical order with each letter of word is replaced by its 2nd succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
(ii) Numbers are arranged in decreasing order, according to difference of their digits. (For example: 19 = 9-1=8).

INPUT: Queen 79 apple 38 vowel 19 jungle 26
Step I: crrng queen 79 38 vowel jungle 26 19
Step II: lwping crrng queen 79 vowel 26 19 38
Step III: swggp lwping crrng 79 vowel 19 38 26
Step IV: xqygn swggp lwping crrng 19 38 26 79

3. What is the position of ‘vowel’ in the step II?
(a) Seventh from the right
(b) Sixth from the left
(c) Fourth from the right
(d) Fourth from the left
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end.
(i) Words are arranged in increasing alphabetical order with each letter of word is replaced by its 2nd succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
(ii) Numbers are arranged in decreasing order, according to difference of their digits. (For example: 19 = 9-1=8).

INPUT: Queen 79 apple 38 vowel 19 jungle 26
Step I: crrng queen 79 38 vowel jungle 26 19
Step II: lwping crrng queen 79 vowel 26 19 38
Step III: swggp lwping crrng 79 vowel 19 38 26
Step IV: xqygn swggp lwping crrng 19 38 26 79

4. In step II, what is the sum of 7th element and 6th element from left end?
(a) 56
(b) 54
(c) 48
(d) 45
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end.
(i) Words are arranged in increasing alphabetical order with each letter of word is replaced by its 2nd succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
(ii) Numbers are arranged in decreasing order, according to difference of their digits. (For example: 19 = 9-1=8).

INPUT: Queen 79 apple 38 vowel 19 jungle 26
Step I: crrng queen 79 38 vowel jungle 26 19
Step II: lwping crrng queen 79 vowel 26 19 38
Step III: swggp lwping crrng 79 vowel 19 38 26
Step IV: xqygn swggp lwping crrng 19 38 26 79

5. Which of the following would be at the third position from the left end in step IV?
(a) swggp
(b) lwping
(c) crrng
(d) 19
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that
The machine rearranges one word and one number in each step simultaneously, words are arranged from left end and numbers are arranged from right end.
(i) Words are arranged in increasing alphabetical order with each letter of word is replaced by its 2nd succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
(ii) Numbers are arranged in decreasing order, according to difference of their digits. (For example: 19 = 9-1=8).

INPUT: Queen 79 apple 38 vowel 19 jungle 26
Step I: crrng queen 79 38 vowel jungle 26 19
Step II: lwping crrng queen 79 vowel 26 19 38
Step III: swggp lwping crrng 79 vowel 19 38 26
Step IV: xqygn swggp lwping crrng 19 38 26 79

Directions (6-10): Study the information carefully and answer the questions given below.
There are five married couples in a family who have only one child. C, G, F, E, and D are child and they are of different ages (in years) i.e. 5, 7, 12, 18, 21 (not necessarily in same order).
S is a female member of the family and is not married to Q and T.
Q and T are male members of family. B is married to O, whose child is not G.
U is a female member. T’s child age is 12
Y is a father of D, who is not a child of S.
G is youngest and is a child of Z. M is not female.
R’s and O’s gender is same. E is not child of T.
Difference between the ages of U’s child and M’s child is not less than 10.
Neither S’s child and U’s child is of 18 years old.
M’s child is older than R’s child. C’s age is not an even number

6. What is the age of S’s child?
(a)5 years
(b)18 years
(c)21 years
(d)12 years
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

7. Who among the following is child of R?
(a)D
(b)C
(c)G
(d)F
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d

8. Y is married to whom and who is the child of B?
(a)U, F
(b)U, E
(c)O, E
(d)Z, F
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. b

9. Which of the following combination is true regarding the given arrangement?
(a)M-S-C-12
(b)Q-Z-F-12
(c)T-R-F-12
(d)B-O-E-7
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

10. Who among the following is not a married couple?
(a)Z,Q
(b)T,R
(c)U,Y
(d)T,O
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply