RBI Assistant Pre 2022: Reasoning Ability Quiz-12

RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table and all of them are facing the centre.
I. There are 3 males and 5 females in the group.
II. No 2 males are immediate neighbours of each other.
E sits second to the right of his wife. C sits third to the right of E. F sits second to the right of her husband H. H is not immediate neighbour of E’s wife. D is a male and G is not immediate neighbour of E. B sits second to the right of A.

1. Who among the following has a male sitting to the immediate left and right ?
(a) A
(b) B
(c) G
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. Who among the following is E’s Wife?
(a) A
(b) B
(c) G
(d) C
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. What is the position of H with respect to G?
(a) Immediate right
(b) Third to the left
(c) Second to the right
(d) Fourth to the left
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following does not belong to that group?
(a) C
(b) B
(c) A
(d) F
(e) H

Answer & Explanation
Ans. e

5. Who sits between F and G?
(a) A
(b) E
(c) H
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Following questions are based on the five three-digit given below.
519 328 746 495 837
6. If half of the second highest number is subtracted from the third highest number, what will be the value?
(a) 156
(b) 146
(c) 213
(d) 314
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. 146

 

7. If the positions of the first and the third digits in each of the numbers are interchanged, which of the following will be the second digit of the lowest number?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 9
(e) 3

Answer & Explanation
Ans. d
Lowest number is 594.
Exp. Second digit is 9

 

8. If in each number the third digit becomes the first digit, the first digit becomes the second digit and the second digit becomes the third digit, which of the following will be the second digit of the lowest number?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 9
(e) 3

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. 9

 

9. Which of the following represents the difference between the first and the second digits of the second highest number?
(a) 4
(b) 1
(c) 3
(d) 5
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. 3

 

10. If ‘1’ is subtracted form the third digit of each number and ‘1’ is added to the first digit of each number, which of the following will be the sum of the second and third digits of the second lowest number?
(a) 13
(b) 9
(c) 8
(d) 6
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. 13

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply