RBI Assistant Pre 2022: Reasoning Ability Quiz-21

RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are nine persons namely A, B, C, D, E, F, G, H and I live on three different floors from one to three but not necessarily in the same order. Ground floor is number 1 and top floor is number third. There are three flats on each floor- flat-1, flat-2 and flat-3 from west to east such that flat-1 of third floor is exactly above flat-1 of second floor which is exactly above flat-1 of first floor and other flats are built in the same way.
A lives in an odd numbered flat in an even numbered floor. G lives just above D in a flat numbered 2. A does not live on the same floor on which G lives. H lives just below F.H does not live on the same floor on which D lives. C lives left to I.I and C do not live above A.E lives left to B.

1. Who among the following lives in flat-2 of first floor?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) I
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. e

2. Who among the following lives immediate right to G?
(a) F
(b) D
(c) B
(d) A
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. How many persons live below F?
(a)Two
(b)No one
(c)One
(d)either (a) or (c)
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

4. Who among the following lives in Flat-3 of second floor?
(a) A
(b) C
(c) F
(d) I
(e) Either (a) or (c)

Answer & Explanation
Ans. e

5. Who among the following lives immediate right to H?
(a) D
(b) C
(c) E
(d) No one
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (6-10): Study the given information carefully and answer the given questions.
Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row-1- A, B, C, D and E are seated, but not necessarily in the same order. In Row-2-P, Q, R, S and T are seated, but not necessarily in the same order. Some members are facing south and some members are facing north. Therefore, in the given seated arrangement each member seated in a row sits opposite to another member of the other row either facing to north or south.
Q, who is the second youngest person is sitting at the extreme end of the row. At least five persons elder than B. P is third to the right of Q. D is at immediate left of E. R is not an immediate neighbour of P. T faces opposite direction to R. The person who sits diagonally opposite to T is third youngest person of the family. D sits immediate left of the person, who sits opposite to Q. Only one person sits between D and A. B is to the immediate left of eldest person of the family. Only two persons elder than R. T is second to the left of S. Two persons sit between A and C. E does not sit opposite to T. D and P faces opposite directions. T is to the immediate right of P. E sits second to the left of B. T is third to the left of R. T is elder than P but younger than S. R is elder than T and B but younger than A. Youngest person of the family sits opposite to S. Q faces north. B is not the eldest person of the family. D is elder than the one who sits second to left of T.

6. Which of the following statements is true regarding D?
(a) D sits opposite to S.
(b) D faces south and sits immediate left of C.
(c) None of the given statements is true.
(d) Q sits opposite to the one, who sits immediate left of D.
(e) Only two person sits between D and A.

Answer & Explanation
Ans. b

7. If fourth youngest person of the family is 34 years, then what is possible age of B?
(a) B is 34-year-old.
(b) More than 34 years
(c) Can’t be determined
(d) Less than 34 years
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. Who among the following sits diagonally opposite to third youngest person of the family?
(a) Person, who sits opposite to B.
(b) Fourth eldest person of the family.
(c) Both (a) and (d)
(d) Fifth eldest person of the family.
(e) Q

Answer & Explanation
Ans. e

9. If all persons are arranged in ascending order from their ages, then what is the position of the person, who sits second to the left of E?
(a) First
(b) Sixth
(c) Seventh
(d) Fourth
(e) Third

Answer & Explanation
Ans. e

10. What is the position of T with respect to the third oldest person?
(a) Third to the right
(b) None of these
(c) Fourth to the left
(d) Second to the left
(e) Immediate to the right

Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply