RBI Assistant Pre 2022: Reasoning Ability Quiz-7

RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Direction(1-5): Study the following information and answer the given questions.
In a certain code language,
‘beauty handsome is smart gorgeous’ is written as ‘su zo ti ra mo’,
‘handsome dashing divine’ is written as ‘chi mo nic’,
‘beauty divine pretty alluring’ is written as ‘fa nic ti ye’,
‘appealing magnificent alluring stunning’ is written as ‘phi ye koo da’
and ‘smart magnificent’ is written as ‘su phi’.

1. What is the code for ‘gorgeous’?
(a) su
(b) zo
(c) ra
(d) Either zo or ra
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

2. What does ‘fa’ stand for?
(a) beauty
(b) alluring
(c) divine
(d) pretty
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. d

 

3. Which of the following is the code for ‘smart magnificent dashing stunning’?
(a) koo da phi chi
(b) phi su nr chi
(c) ti da zo chi
(d) su phi chi pa
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

 

4. Which of the following is represented by the code ‘mo ye su phi’?
(a) divine is smart alluring
(b) handsome dashing alluring magnificent
(c) smart handsome alluring magnificent
(d) alluring divine stunning magnificent
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

5. Which of the following may be the code for ‘world is overcome through smart gorgeous’?
(a) nic zo su ra mo pic
(b) pic zo ra su vo bi
(c) su pic ye zo ra fa
(d) ti ra su chi mo zo
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. b

 

Direction(6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Seven friends A, B, C, D, E, F and G studied in colleges X, Y and Z and are currently in different professions, namely Medicines, Fashion Designing, Engineering, Business, Acting, Teaching and Architecture (not necessarily in the same order). At least two and not more than three friends had studied in the same college.
C is an architect and studied in college Y. E is not businessman. Only G and E are amongst the seven friends studied in college X. F is an engineer and did not study in college Y. B is an actor and did not study in the same college as F. A did not study in college Z. Those who studied in college X are neither fashion designers nor teachers. None of those who studied in college Y is a teacher.

6. Who amongst the following have studied in college Z?
(a) B, A
(b) C, F
(c) B, D, F
(d) A, D
(e) D, F

Answer & Explanation
Ans. e

7. Which of the following groups represents the students of college Y?
(a) C, E, G
(b) A, C, D
(c) A, B, C
(d) D, B, C
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. What is the profession of F ?
(a) Engineering
(b) Business
(c) Medicines
(d) Acting
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

9. Who amongst the following is in the profession of Medicine ?
(a) E
(b) G
(c) A
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

10. What is the profession of A ?
(a) Teaching
(b) Medicine
(c) Business
(d) Fashion Designing
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply