RRB clerk Prelims Reasoning Ability Quiz – 4

RRB clerk Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the question given below-
A, B, C, D, E, F, G, and H are seating in a row and some are facing towards North and some are facing towards south (not necessarily in same order).
(i) C sits second to the right of the one who sits immediate right of G. A sits immediate left of H.
(ii) There is only one person sits to the right of C. More than two persons sit between G and F.
(iii) E and C face opposite direction with respect to each other.
(iv) G sits third to the right of D. H is not an immediate neighbour of G. A, faces opposite direction as B faces.
(v) E sits second to the right of F. A doesn’t face in north direction.

1. How many persons sit to the left of ‘B’?
(a) Three
(b) Two
(c) Five
(d) Six
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

2. Who among the following sits immediate left of B?
(a) A
(b) C
(c) G
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Who among the following sits exactly between A and D?
(a) C
(b) B
(c) E
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. How many persons are facing in north direction?
(a) One
(b) Two
(c) More than four
(d) None of these
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. e

5. Who among the following sits immediate left of the one who sits second to the right of B?
(a) B
(b) C
(c) E
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
There is a sport meet in a school starting from Monday and ending on Saturday. Six sports are being played on each day namely football, cricket, volleyball, basketball, badminton, golf. But not necessarily in the same order.
Volleyball is not played on the first day or on the last day of the week. Three sports are played between badminton and football. Badminton is played before football. No game is played between football & cricket. Volleyball is not played on Wednesday or Thursday. Golf is played on Wednesday. Basketball is played before cricket but after volleyball.

6. Which game is played on the last day of the week?
(a)cricket
(b)basketball
(c)football
(d)golf
(e)badminton

Answer & Explanation
Ans. a

 

7. On which of the following day is volleyball played?
(a)Friday
(b)Thursday
(c)Wednesday
(d)Tuesday
(e)Monday

Answer & Explanation
Ans. d

8. Which game is played just before badminton?
(a)cricket
(b)volleyball
(c)golf
(d)no game
(e)football

Answer & Explanation
Ans. d

 

9. Which of the following represents the correct combination?
(a)Monday-cricket
(b)Thursday-basketball
(c)Friday-volleyball
(d)Saturday-basketball
(e)Tuesday-golf

Answer & Explanation
Ans. b

 

10. Which of the following pair represent 1st game played just before the 2nd game?
(a)Cricket, badminton
(b)golf, football
(c)football, badminton
(d)golf, volleyball
(e)football, cricket

Answer & Explanation
Ans. e

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply