RRB Clerk Reasoning Ability Quiz – 14

RRB clerk Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
Eight persons i.e. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle at an equal distance. Three persons on the circle are facing opposite side and other five are sitting facing to the center of the circle.
B is sitting third to the right of F. Two are sitting between F and E. D is not near to H. Two persons are sitting between H and E. C is sitting third to the left of D. D sits second to the right of A. Among A, C and D one is facing opposite to the center of the circle. C is sitting second to the left of G, who is facing the center of the circle. E is not opposite to F and C. B faces to the centre.

1. If all the people change their positions with the person sitting opposite to them then who is now sitting second to the left of D?
(a) E
(b) A
(c) F
(d) H
(e) None of these
Ans. a

2. Who among the following person is facing to the opposite of the center?
(a) F
(b) D
(c) E
(d) B
(e) None of these
Ans. c

3. Who is sitting third to the left of E?
(a) D
(b) F
(c) B
(d) H
(e) None of these
Ans. b

4. Who is sitting second to the right of G?
(a) F
(b) H
(c) B or F
(d) D or B
(e) H or D
Ans. a

5. How many persons are sitting between H and D, counting in anticlockwise direction from D?
(a) Three
(b) None
(c) One
(d) Two
(e) None of these
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
In a certain code language-
‘white is very bad’ is written as ‘la ta ja sa’,
‘cold drinks are white’ is written as ‘ja pa ra da’
‘coffee is very cold’ is written as ‘da ta fa la’
6. What is the code for ‘bad’?
(a) sa
(b) da
(c) ja
(d) la
(e) None of these
Ans. a

 

7. ‘white cold coffee’ can be coded as?
(a) sa ja ra
(b) fa ja da
(c) da ra at
(d) None of these
(e) Can’t be determined
Ans. b


8. What is the code for ‘drinks’?
(a) ra
(b) pa
(c) Either ra or pa
(d) da
(e) None of these
Ans. c

9. Which of the following is the code for ‘coffee’?
(a) ta
(b) da
(c) la
(d) fa
(e) None of these
Ans. d

10. What does ‘ta’ stand for?
(a) white
(b) bad
(c) coffee
(d) cold
Ans. e

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply