RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 24/04/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1.Where wards Committees are found—

(a) Gram Sabha

(b) Gram Panchayat

(c) Municipalities

(d) None of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.There shall be constituted a wards committee, consisting of one or more wards, within the territorial area of a municipality having population of three lakh or more.

Q2.Under Constitutional Article 243U, what is the maximum duration of Municipalities—

(a) 4 years

(b) 6 years

(c) 5 years

(d) 3 years

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Every Municipality shall continue for five years from the date appointed for its first meeting.

Q3. The election of Sarpanch held-

(a) direct

(b) Indirect

(c) both ‘a’ and ‘b’

(d) none of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. The elections of Panch and Sarpanch held directly. The sarpanch, together with other elected panchas (members), constitute the gram panchayat.

Q4. The description of District Planning Council in Article_______ of the Constitution.

(a) 143

(b) 243

(c) 236

(d) 240

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. District Planning Committee (DPC) is the committee created as per article 243ZD of the Constitution of India at the district level for planning.

Q5. The state government entrusts the development works of district to-

(a) District Planning Committee

(b) State Committee

(c) Sate Planning Committee

(d) Panchayati Raj

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The state government entrusts the development works of district to District Planning Committees.

Q6. Which was first state to implement Panchayat Raj three tier system according to Panchayat Raj (73rd Amendment) Act 1992?

(a) Madhya Pradesh       

(b) Rajasthan

(c) Karnataka

(d) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Madhya Pradesh enacted the Panchayat Raj Adhiniyam, 1993 to establish the three level  Panchayati Raj system in the State. It was the first state to hold elections after the 73rd amendment.

Q7. District Planning Committee meeting is held at least every-

(a) Quater

(b) Six months

(c) Fortnight

(d) Year

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. District Planning Committee meeting  held at least every quarter of the financial year.

Q8. Which article of the constitution of India directs its states to initiate for Panchayati Raj?

(a) Art. 352

(b) Art. 40

(c) Art. 51

(d) Art.25

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Article 40 of Constitution states directs its state to institute Panchayati Raj.It says that the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government.

Q9.What are the Panchayats in three-tier Panchayati Raj System?

(a) Gram Panchayat

(b) Janpad Panchayat

(c) Jila Parishads

(d) all of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The Panchayat system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Block Panchayat  (block level), and Jila Parishad (district level).

Q10.G V K Rao committee on Panchayat raj is constituted on –

(a) 1980

(b) 1986

(c) 1981

(d) 1985

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. GVK Rao committee was appointed by Planning Commission in 1985. The committee come to Final conclusion that development process was gradually bureaucratised and divorced from the Panchayat Raj.

Leave a Reply