RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 15

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the RRB PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer these questions carefully.
Eight person sits in a straight line facing north direction and all of them likes different items i.e. Sandwich, Bread, Milk, Dosa, Egg, Juice, Toast and Rusk, but not necessarily in the same order.
Either C or H sits one of the extreme ends. The person, who likes Bread sits second to the right of H. The person, who likes Milk sits third to the right of C. B does not like Milk. There are two persons sit between the persons, who like Rusk and Bread. A likes Sandwich and sits immediate right of C. D likes Juice but does not sit at any extreme ends. The persons, who likes Juice and Bread are immediate neighbours. F sits fourth right of B. The person, who like Rusk does not sit immediate right of the person, who like Milk. E sits second to the right of G. The person, who like Egg sits immediate right the person, who like Dosa.

1. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
(a) A-Rusk
(b) G-Dosa
(c) H-Juice
(d) F-Egg
(e) B-Sandwich

Answer & Explanation
Ans. e

2. What is the position of F with respect to H?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Fifth to the right
(e) Second to the right

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who amongst the following sits exactly between H and A?
(a) B
(b) G
(c) F
(d) E
(e) C

Answer & Explanation
Ans. a

4. How many persons sits between the person, who like Toast and D?
(a) More than four
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) Two

Answer & Explanation
Ans. d

5. Who is sitting 3rd to the right of B?
(a) G
(b) D
(c) F
(d) E
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (6-8): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code,
‘fe ka so ni’ is a code for ‘she create donate paisa’,
‘ni lo da so’ is a code for ‘she must be donate’
‘we so ze da’ is a code for ‘be donate make grace’.
‘ze lo ka gi’ is a code for ‘must make more paisa’,

6. Which of the following is the code of ‘more’?
(a) so
(b) da
(c) lo
(d) gi
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. d

Exp.
7. What does the code ‘ka’ stand for?
(a) more
(b) must
(c) paisa
(d) grace
(e) make

Answer & Explanation
Ans. c

8. Which of the following is the code of ‘donate’?
(a) so
(b) we
(c) ze
(d) lo
(e) fe

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (9–10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Q is to the west of R, which is to the east of N. The distance between N and P is 50m and that between Q and R is 40m. P is to the west or north of Q. The distance between R and N is 70m.
9. In which direction is P with respect to R?
(a) West
(b) Northwest
(c) Southeast
(d) East
(e) Either (a) or (b)

Answer & Explanation
Ans. e

10. If P is in the north of Q, then what is the distance between P and Q?
(a) 30m
(b) 35m
(c) 50m
(d) 40m
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Attempt Quantitative Aptitude Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply