RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 16

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the RRB PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:
P, Q, R, S, I, J, K and L are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sits in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside.
Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. P sits second to the left of K. K sits in the middle of one of the sides. R sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbour of P or K. Q sits third to the right of her husband. Q does not sit at any of the corners. Only S sits between Q and L. L is the husband of P. I is a male.

1. Who amongst the following is Q’s husband?
(a) R
(b) L
(c) I
(d) J
(e) cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. c

2. How many people sit between Q and R when counted in anti-clockwise direction from Q?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. c

3. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
(a) No two males are immediate neighbours of each other
(b) K and L are immediate neighbours of each other
(c) I and S are immediate neighbours of each other
(d) J is a male and sits diagonally opposite to I
(e) P sits in the centre of one of the sides of the square table

Answer & Explanation
Ans. e

4. Who amongst the following is the wife of R?
(a) S
(b) J
(c) Q
(d) P
(e) cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

5. What is the position of I with respect to R?
(a) Immediate left
(b) Second to the left
(c) Third to the right
(d) Immediate right
(e) Second to the right

Answer & Explanation
Ans. e

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V, W go for a vacation in different months of a year viz . March, April, May, June, July, August, September, October. S goes in a month which has 31 days. Three persons go for vacation in between R and S. P goes for a vacation immediately before T but not in a month which has 31 days. Only two persons go for vacation in between W and Q. T goes in a month before S. Only one person goes in between U and V. W goes before S. U does not go after Q.
6. Who among the following go for vacation in May?
(a) P
(b) S
(c) R
(d) T
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. R goes for a vacation in which of the following month?
(a) August
(b) March
(c) June
(d) September
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. How many persons go for vacation in between W and V?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. c

9. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which among the following does not belong to that group?
(a) V
(b) S
(c) R
(d) T
(e) Q

Answer & Explanation
Ans. e

10. Who among the following go for vacation in June?
(a) P
(b) U
(c) W
(d) T
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Attempt Quantitative Aptitude Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply