RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 3

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RRB PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. This RRB PO Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This RRB PO Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Direction (1-5): In the following questions, the symbols $,#,@,% and * are illustrate the following meanings.
P$Q – P is not smaller than Q
P#Q – P is neither greater than nor equal to Q.
P@Q – P is neither smaller than nor equal to Q.
P%Q – P is not greater than Q
P*Q – P is neither greater than nor smaller than Q.
1. Statement: A @ B , C % B, C $ D, E * C
Conclusions: I.A $ D II.A @ D III.B $ E
(a)II and III only
(b)II only
(c)III only
(d)III and either I or II
(e)None is true

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. I.A $ D (False)
II.A @ D (True)
III.B $ E (True)

2. Statement: A*B , B@C , C$D , D#E
Conclusions: I.A @ D II.D * A III.E @ C
(a)Either I or II only
(b)I and II only
(c)I only
(d)II and III only
(e)None is true

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. I.A @ D (True)
II.D * A (False)
III.E @ C (False)

3.Statements: P @ Q , Q # R , R * S , S % T
Conclusions: I.T @ P II.T * Q III.T @ Q
(a)I and II only
(b)II and III only
(c)Either II or III only
(d)III only
(e)None is true

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. I.A @ D (False)
II.D * A (False)
III.E @ C (True)

4. Statements: K # L , L % M , M * N , N # O
Conclusions: I. K # M II. K * M III. L % O
(a)I only
(b)Either I or II only
(c)III only
(d)All I, II and III
(e)None is true

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. I. K # M (True)
II. K * M (False)
III. L % O(False)

5. Statement: X @ Y , Y # Z , Z % A , A @ B
Conclusions: I. X @ A II. Y @ B III. X # Z
(a)I only
(b)II and III only
(c)Either I or III only
(d)All I,II and III
(e)None is true

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. I. X @ A (False)
II. Y @ B (False)
III. X # Z (False)

Directions (6-10): Study the following information and answer the given questions.
Seven people, namely, J, K, L, M, N, O and P like seven different characters, namely Salman, Shahrukh, Anil, Ranbeer, Arjun, John and Akshay. Each of them studies in one of the three standards, viz 4th, 5th and 6th with at least two of them in a standard.
(Note: None of the information given is necessarily in the same order.)
Only one person studies with M in 6th standard. K studies with the one who likes John. M does not like John. P studies only with the one who likes Ranbeer. Neither K nor M likes Ranbeer. J likes Akshay. J does not study with K. The one who likes Salman studies with J. N studies with the one who likes Arjun. N does not study in 4th standard. Neither K nor O likes Arjun. The one who likes Anil studies with N.
6. Who among the following likes Shahrukh?
(a) N
(b) O
(c) M
(d) P
(e) K

Answer & Explanation
Ans. d

7. Which of the following cartoon characters does L like?
(a) Anil
(b) John
(c) Salman
(d) Arjun
(e) Ranbeer

Answer & Explanation
Ans. d

8. Which of the following statements is true?
(a) Both M and J study in the same standard.
(b) K studies in 4th standard.
(c) J studies with the one who likes Shahrukh.
(d) More than two people study in the standard in which O studies.
(e) None of the given statements is true

Answer & Explanation
Ans. a

9. Which of the following combinations represents the combination of people studying in 5th standard?
(a) N and the one who likes Shahrukh
(b) J, O
(c) K, L, N
(d) K and the one who like Salman
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
(a) PM
(b) LK
(c) KN
(d) LN
(e) OP

Answer & Explanation
Ans. a

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply