RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 9

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RRB PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. This RRB PO Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This RRB PO Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Seven players G, H, R, U, T, L, Q are from seven different teams of IPL viz. Rajasthan Royals, Chennai kings, Kings Punjab, Delhi Daredevils, Royal Challenger, Mumbai Indian, Sunrisers Hyderabad. Also each of them wear t-shirt of different numbers 1 to 7 of their respective team. H is from Royal Challenger and wear t-shirt of a prime number. Q is from either Kings Punjab or Delhi Daredevils. The one from Kings Punjab wear t-shirt of an even number. T is from Mumbai Indians and number of his t-shirt is half of the number of the one who is from Chennai Kings. The one from Rajasthan Royals wear t-shirt of number-2. R is not from Rajasthan Royals. U wear t-shirt of number-5. L is from Delhi Daredevils. The one from Chennai kings wear t-shirt of number-6. The one from Delhi Daredevils does not wear t-shirt of number-7.

1. T wears t-shirt of which number?
(a) 1
(b) 4
(c) 3
(d) 2
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. U is from which team?
(a) Mumbai Indian
(b) Royal Challenger
(c) Sunrisers Hyderabad
(d) Chennai Kings
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong to that group?
(a) T
(b) L
(c) U
(d) Q
(e) H

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following wear t-shirt of number-2?
(a) T
(b) G
(c) U
(d) Q
(e) H

Answer & Explanation
Ans. b

5. Who among the following is from Chennai Kings?
(a) T
(b) L
(c) U
(d) R
(e) H

Answer & Explanation
Ans. D

Directions (6-10): Answer these questions based on the following information.
In a certain code:
“mass weight density volume” is coded as – “sk gh mn ok”
“metallic volume reactions gravity” is coded as – “ok rx yz ts”
“equation volume mass reactions” is coded as – “jk sk ok rx”
“equation density gravity nomenclature” is coded as – “mn yz jk fu”

6. What will be the code for “metallic”?
(a) mn
(b) ts
(c) sk
(d) can’t be determined
(e) yz

Answer & Explanation
Ans. b

7. What may be the code for “reaction nomenclature mass science”?
(a) gh ts dk mn
(b) jd rx fu ok
(c) kd sk fu rx
(d) mn ts gh sk
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. What will be the code for “equation”?
(a) mn
(b) yz
(c) sk
(d) gh
(e) jk

Answer & Explanation
Ans. e

9. What may be the code for “average gravity”?
(a) yz xe
(b) yz mn
(c) ts jm
(d) gh sk
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. “gh” is the code for?
(a) gravity
(b) weight
(c) volume
(d) mass
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply