SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability Quiz-10

SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. Both the preliminary and main exams for SBI PO include a section on reasoning ability. With consistent practice, candidates can ace this section in both prelims and mains exam. In this article, we bring to you SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions. In a certain code language: –
“Book paper chronical power” is written as ‘@V15 *Z2 @V15 @L1’
“Tall owl good houses” is written as ‘*D14 @L6 *V7 *O19’
“Liquid purified water powered” is written as ‘@V15 @V22 *V15 *R11’

1. “Chemistry” will be coded as?
(a) *I12
(b) @I6
(c) @I3
(d) @I2
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d


2. “Card” will be coded as?
(a) None of these
(b) *I1
(c) *I4
(d) *I3
(e) *I2
Answer & Explanation
Ans. e


3. What is the code for “Yamaha”?
(a) *S24
(b) *S23
(c) *23S
(d) *S25
(e) @D45
Answer & Explanation
Ans. a


4. Which will be the code for ‘Sunrise’?
(a) @H18
(b) *H19
(c) *H18
(d) *H11
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. c


5. What is the code of ‘Represent’?
(a) @40M
(b) @M40
(c) *M17
(d) *H17
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. c


Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the question given below:
There are eight persons M, N, O, P, Q, R, S, and T sitting in a square table, four of them are sitting at corner and rests are sitting at middle of the table. Some are facing to the centre while rests are facing opposite to the centre (not necessarily in same order). They all like different colours i.e. white, yellow, pink, red, blue, brown, orange, peach (not necessarily in same order).
The one who likes white colour sits 2nd to the right of the one who likes orange colour. P is not an immediate neighbour of the one who likes white colour. Q likes peach colour. The one who likes red colour faces opposite to the centre. The one who likes pink colour sits 2nd left of S. The one who like blue and yellow colours face each other. Note more than 2 persons who sit adjacent can face same direction. The one who likes orange colour sits 2nd to the left of O, who likes brown colours. N sits second to the right of Q. No two successive friends can sit together according to alphabetical order (M cannot sit with N and N can’t sit with O and so on). T sits 3rd to the right of N. P sits at corner and doesn’t like white and orange. M sits 2nd left of the one who likes yellow.

6. Four of the following five are belong to a group, who among the following does not belong to that group?
(a) M
(b) P
(c) T
(d) Q
(e) S

Answer & Explanation
Ans. e


7. If all the persons who face inside the centre are arranged alphabetically in a row (from left to right), all are facing north, then who among the following sits second from the right end of the row?
(a) N
(b) O
(c) S
(d) R
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. d


8. Which of the following should come in the blank spaces to make the following statement true?
R sits ……………… to the right of M and Q sits ……………… to the left of R.
(a) Second
(b) Immediate
(c) Third
(d) Fourth
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. a


9. How many persons sit between the one who likes blue colour and M when counted clockwise direction from M?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. d


10. Who among the following likes yellow colour?
(a) S
(b) M
(c) N
(d) R
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply