SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability Quiz-11

SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability 

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

1. Robin is sitting to left of Latika, Manoj is sitting between Ramesh and Latika. If Govind is also to the left of Latika, who is extreme left?
(a) Robin
(b) Govind
(c) Ramesh
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Answer & Explanation
Ans. d
< , >

3. How many such pairs of letters are there in the word “STATIONMASTER” each of which has as many letters between them in the word as in English alphabet?
(a) Eight
(b) Nine
(c) Ten
(d) More than ten
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

4. In a row of children facing North, Rajan is twelfth from the right end and is fifth to the right of Satyarthi who is tenth from the left end. Total how many children are there in the row?
(a) 29
(b) 28
(c) 26
(d) 27
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.
Sathyarthi’s position from left end = 10th
Sathyarthi’s position from right end = 17th
Total number of children in the row = 10 + 17 – 1 = 26

5. A person starts from a point A and travels 3 km eastwards to B then turns left and travels thrice that distance(travelled by him between A and B) to reach C. he again turns left and travels five times the distance he covered between A and B and reaches his destination D. The shortest distance between the starting point and the destination is.
(a) 12 km
(b) 15 km
(c) 16 km
(d) 18 km
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Direction (6-10): Study the following information and answer the questions given.
Eight Politicians – Modi, Sonia, Nitish, Rahul, Lalu, Kejriwal, Mayawati and Mulayam are sitting in a circle in a meeting at equal distances. Three Politicians on the circle are facing outside the centre and other five are sitting facing the centre of the circle. Sonia is sitting to the third right of Kejriwal. Rahul is not an immediate neighbour of Mulayam. Nitish is sitting to the third left of Rahul, and Rahul sits second right of Modi and among these three Politicians one is facing opposite to the centre of the circle. Two Politicians are sitting between Mulayam and Lalu and two are sitting between Kejriwal and Lalu. Nitish is sitting to the second left of Mayawati, who is facing the centre of the circle. Lalu is not opposite to Kejriwal and Nitish. The person who is immediate left of Nitish is facing towards the centre.

6. Which of the following Politicians is facing to the opposite of the centre?
(a) Kejriwal
(b) Rahul
(c) Lalu
(d) Sonia
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c


Exp. Modi, Lalu and Mulayam face outside the circle and rest face inside the circle

7. Who is sitting third to the left of Lalu?
(a) Rahul
(b) Kejriwal
(c) Sonia
(d) Mulayam
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b


Exp. Modi, Lalu and Mulayam face outside the circle and rest face inside the circle

8.Who is sitting second to the left of Rahul?
(a) Lalu
(b) Modi
(c) Kejriwal
(d) Mulayam
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a


Exp. Modi, Lalu and Mulayam face outside the circle and rest face inside the circle

9. Who is second right to Mayawati?
(a) Kejriwal
(b) Mulayam
(c) Sonia or Kejriwal
(d) Rahul or Sonia
(e) Mulayam or Rahul

Answer & Explanation
Ans. a


Exp. Modi, Lalu and Mulayam face outside the circle and rest face inside the circle

10. How many people are sitting b/w Mulayam and Rahul, counting in anticlockwise direction from Rahul?
(a) Three
(b) None
(c) One
(d) Two
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d


Exp. Modi, Lalu and Mulayam face outside the circle and rest face inside the circle

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply