SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz – 2

SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz – 2

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given question.
There are eight shopkeepers i.e., P, Q, R, S, T, U, V and W sitting in a row such that some of them are facing south and some of them facing north but not necessarily in the same order. They all have different number of pens with them. The immediate neighbour W faces opposite direction (i.e., if one faces south then other face in the north and vice versa). P has 3 less pens than U. R has 5 pens less than V. T sits fourth to the right of P and both faces opposite direction and one of them sits at the end of the row. W has odd number of pens which is a perfect square less than 85 and more than 27. Only two shopkeeper sits between W and the one who has 20 less pens than W. There are only two shopkeeper sits between the one who has 11 pens more than P and R. R does not have 49 pens with him. T does not sit at the end of the row. W sits on immediate right of T. The one who has 49 pens sits second to the left of W. U sits second to the left of T and has 64 pens with him. S faces opposite direction of Q. Those who sits at the end of the row faces opposite direction. R sits second to the right of V and both faces same direction. S is not the immediate neighbour W and does not face north direction. T has 10 less pens than P. V has 41 pens with him.
1. Who among the following shopkeeper has 72 pens with him?
(a) S
(b) P
(c) Q
(d) R
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. Who among the following sit second to the left of Q?
(a) The one who has 49 pens
(b) The one who has 61 pens
(c) The one who has 51 pens
(d) The one who has 72 pens
(e) The one who has 81 pens

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who among the following sits on the immediate right of U?
(a) R
(b) P
(c) V
(d) Q
(e) Either (a) or (c)

Answer & Explanation
Ans. e

4. Which among the following shopkeeper has 49 pens with him?
(a) S
(b) Q
(c) T
(d) W
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

5. How many persons faces south direction?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Can’t be determined
(e) Five

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions:
In a certain code language
“Efforts to uproot corruption” is coded as “v49f f36p g4o x100o”
“black money day” is coded as “y25l w9a n25o”
“Highlighting losses of demonetization” is coded as “l4f o36o w196e s144i”

6. What may be the possible code for ‘government follow rule’ in the given code language?
(a) ‘i16u u36o t100g’
(b) ‘i4u t10o o6u’
(c) ‘t100o r16u g36o’
(d)’u36o t100o i16u’
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. What is the code for ‘central’ in the given code language?
(a)e36e
(b) x49e
(c) x36r
(d)36xw
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. What is the code for ‘corrupt’ in the given code language?
(a)d36g
(b) x49d
(c) c7t
(d)x49o
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. What may be the possible code for ‘crypto currency’ in the given code language?
(a) ‘x25l x64u’
(b) ‘c6o c64u’
(c) ‘x36r x64u’
(d) ‘x64b x36r’
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

10. What is the code for ‘Appeared’ in the given code language?
(a)z64p
(b)p20K
(c)b8w
(d)z46
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply