SBI PO PRELIMS 2022: Reasoning Ability Quiz-5

SBI PO PRELIMS 2022: Reasoning Ability 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. Both the preliminary and main exams for SBI PO include a section on reasoning ability. With consistent practice, candidates can ace this section in both prelims and mains exam. In this article, we bring to you SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the question given below:
Eight family persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line. All are facing north direction, but not necessarily in same order. All of them stay on different floors i.e.11th, 16th, 19th, 25th, 27th, 31st, 36th and 44th, but not necessarily in same order. There are three generation gap in the family. Only two married couple in the family.
A’s brother-in-law sits one of the extreme ends of the row. H sits left to his father and does not stay on 36th floor. Only two persons sit between D and his son. Difference of floors in which D’s wife and B’s husband stays is 6. E’s sister-in-law stays on that floor which is above the floor of C’s father. The person, who stays on 16thfloor, sits third to the left of B’s mother. G’s mother stays on prime number floor. Neither G nor his sister stays on 36th floor. H’s maternal uncle stays on that floor which is above C. Only two persons sit between the person, who stays on 36th floor and A’s father-in-law. Only one person sits between G’s mother and the person, who stays on 36th floor. More than one person sits between H and his sister. Neither C nor her brother is an immediate neighbour of G, who is the nephew of E. Person, who stays on 16th floor, sits immediate left of A’s daughter. A is not immediate neighbour of his children. Difference of floors in which B and H stays is the same as one of the eight floors. D, who is the brother of E, stays on that floor which is not a prime number. E is the male member of the family.

1. Who among the following person stays on 31st floor?
(a) D
(b) D’s wife
(c) H
(d) C’s father
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. How many person sits between D and his son-in-law?
(a) Four
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. In which of the following floor does A’s brother-in-law stay?
(a) 11th floor
(b) 16th floor
(c) 19th floor
(d) 36th floor
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

4. What is the difference of floors in which E’s brother and E’s niece stays?
(a) 28
(b) 33
(c) 38
(d) 13
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

5. Who sits fifth to the right of C?
(a) H’s uncle
(b) B’s husband
(c) D
(d) C’s mother
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code language,
‘pouch pigeon honest’ is written as ‘36K11 12K29 19S39’
‘deliver ration cheaply’ is written as ‘ 31W23 29I29 17X37’
‘personal religion couch’ is written as ‘29K13 16I29 36X11’ and
‘national culture musical’ is written as ‘29M13 31X23 12N13’

6. Which of the following words could be coded as ‘13D23’?
(a) warehouse
(b) commonly
(c) common
(d) commando
(e) where

Answer & Explanation
Ans. e

7. What is the code for ‘money’ in the given code language?
(a) 35N30
(b) 36M29
(c) 13M25
(d) 29M36
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e


8. What is the code for ‘fighter’ in the given code language?
(a) 29S28
(b) 27U34
(c) 30S33
(d) 28U33
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. e


9. Which of the following words could be coded as ‘38Y28’?
(a) Cherry
(b) Blossom
(c) Career
(d) Banks
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. b


10. Which of the following words could be coded as ‘15X12’?
(a) danger
(b) change
(c) pepper
(d) chill
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. b

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply