SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz – 6

SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the given information carefully to answer the following questions:
There are seven persons i.e. A, B, C, D, M, N and O who all are born in different months i.e. January, February, April, May, August, October and December of the same year but not necessarily in the same order. They all like reading different favorite Novels i.e. Little Women, Gulliver’s Travel, Frankenstein, The Great Gatsby, Clarissa, Nightmare Abbey and The moonstone but not necessarily in the same order. They also like different colour i.e. Blue, Black, Red, Orange, Pink, Yellow and Green but not necessarily in the same order. The one who Likes reading Frankenstein does not like Pink colour. The one who likes Red colour likes reading novel Gulliver’s Travel and he does not born in January. N born in October and his favorite Novel is Clarissa and he does not like Pink and orange colour. The one who born in February likes Green colour and his favorite novel is Nightmare Abbey and he is not D.O likes black colour and he likes reading The Moonstone. The one who likes Orange Colour likes reading Little Women. B born in May and he does not likes Blue Colour and Yellow colour. A born in April and does not like orange colour. C does not like reading Frankenstein. M born in August. D born in one of the months before the one who born in April but not in February. B does not like reading Gulliver’s Travel and he does not like orange colour. The one who born in August likes Blue colour.
1. Who among the following born in December?
(a) A
(b) M
(c) D
(d) O
(e) N

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who among the following likes reading Frankenstein Novel?
(a) The one who born in August
(b) The one who likes Pink colour
(c) Both (a) and (e)
(d) The one who likes Orange colour
(e) M

Answer & Explanation
Ans. c

3. The one who likes Pink colour likes reading which Novel?
(a) Nightmare
(b) Clarissa
(c) Gulliver’s Travel
(d) The Moonstone
(e) The Great Gatsby

Answer & Explanation
Ans. e

4. Who among the following born in February?
(a) C
(b) M
(c) O
(d) D
(e) A

Answer & Explanation
Ans. a

5. A like reading which of the following Novel?
(a) Frankenstein
(b) Gulliver’s Travel
(c) Clarissa
(d) The Great Gatsby
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-8): Each of these questions is based on the following information:
There are seven members in a family Ayan, Brad, Axelsen, Rishi, Roman, Andy, and Piyush among them only two are married couples. Brad is daughter in law of Roman. Andy is grandmother of Rishi. Piyush is sister-in-law of Roman. Ayan has two children Axelsen and Rishi. Andy and Piyush are siblings. Brad has no son.

6. Who among the following is son of Piyush’s brother in law?
(a) Rishi
(b) Axelsen
(c) Ayan
(d) Brad
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

7. How is Axelsen related to Ayan’s mother?
(a) Grandson
(b) Granddaughter
(c) Son
(d) None of these
(e) Daughter

Answer & Explanation
Ans. b

8. How is Piyush related to Axelsen’s father?
(a) Maternal aunt
(b) Paternal aunt
(c) Mother
(d) None of these
(e) Son

Answer & Explanation
Ans. a

Direction (9-10): Read the information carefully and answer the question given below:
There are six buildings in a colony i.e. P, Q, R, S, T, U. Building P is 8km north of building Q. Building R is exactly between P & Q. Building S is 6km east of building R and building T is exactly between R & S. Building U is 2km south of building S.
9. What is the shortest distance between building P and T?
(a) 3 km
(b) 4 km
(c) 5 km
(d) None-of-these
(e) 6 km

Answer & Explanation
Ans. c

10. Building U is in which direction with respect to building Q?
(a) North-west
(b) North-east
(c) South
(d) None-of-these
(e) North

Answer & Explanation
Ans. b

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply