SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability Quiz-7

SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability 

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Both the preliminary and mains exam for SBI PO include a section on reasoning ability. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:
In a certain code language,
‘he who knows Naina’ is written as ‘ma co he mx,
‘Naina is a good servant’ is written as ‘mx mh la sa ox’,
‘Ram knows Naina’ is written as ‘mx he kl’ and
‘who is servant of Ram’ is written as ‘kl mh co ze ox’. (All codes are two-letter codes only.)

1. What does the code ‘la’ stand for in the given code language?
(a) Naina
(b) is
(c) a
(d) good
(e) Either (c) or (d)

Answer & Explanation
Ans. e


2. What is the code for ‘servant’?
(a) kl
(b) ox
(c) mh
(d) ze
(e) Either (b) or (c)
Answer & Explanation
Ans. e


3. In the given code language, which of the following means ‘a good servant’?
(a) la sa mh
(b) sa la ox
(c) ox sa mh
(d) Either (a) or (b)
(e) mx mh la
Answer & Explanation
Ans. d

4. What does the code ‘co’ stand for?
(a) who
(b) knows
(c) he
(d) Naina
(e) Either (a) or (c)

Answer & Explanation
Ans. a


5. What is the code for ‘he’ in the given code language?
(a) ma
(b) he
(c) co
(d) mx
(e) mh
Answer & Explanation
Ans. a


Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions which follow.
During a meeting, there are eight presidents, A, B, C, D, E, F, G and H of eight different countries ie., India, Brazil, Denmark, Russia, Japan, Canada, South Africa and Italy. They all are seated around a circular table facing to the centre at an equal distance.
H is seated third to the left of A and immediate near to the president of Russia and South Africa. The president of Denmark is seated third to the right of D. B is seated second to the right of the president of Canada, who is not near to A. The president of Russia is seated third to the right of C and opposite to the president of Italy. There are only two presidents between E and D. President of India is seated immediate to the left of G. The president of Brazil is seated second to the right of E but not near to B.

6. Who is immediate right of C?
(a) President of South Africa
(b) President of India
(c) President of Japan
(d) President of Denmark
(e) President of Canada

Answer & Explanation
Ans. a

7. Who is the president of Japan?
(a) C
(b) D
(c) A
(d) H
(e) E

Answer & Explanation
Ans. c


8. If ‘A’ is related to ‘South Africa’ and ‘F’ is related to ‘Italy’ in a certain way, which of the following would ‘C’ be related to in the same pattern?
(a) Japan
(b) Canada
(c) Denmark
(d) Brazil
(e) Russia
Answer & Explanation
Ans. c


9. Which of the following statement is true with respect to the given information?
(a) There is exactly one President between E and the President of Russia
(b) F is third to the right of the president Denmark
(c) A is seated immediate right of the president of Brazil
(d) The president of Canada is sitting fourth to the right of President of Italy
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. e


10. Which of the following pair of presidents is sitting opposite to each other?
(a) F and the president of Denmark
(b) E and F
(c) The president of Russia and Brazil
(d) The president of India and President of Japan
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply