SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 20

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input- Draft 95 alliance 67 ideological 58 complex 62
Step-I: revlmlhrdzm draft 95 alliance 58 complex 62 67
Step-II: revlmlhrdzm eszgu alliance 58 complex 62 67 95
Step-III: revlmlhrdzm eszgu dlnqmvy alliance 62 67 95 58
Step-IV: revlmlhrdzm eszgu dlnqmvy zmmrzodv 67 95 58 62

Input- tactics 89 constrained 73 macro 56 hardline 42
1. How many steps are required to rearrange the given input?
(a)III
(b)VI
(c)V
(d)IV
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. In this new pattern Input-Output question only one word and one number is arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the words are arranged from the left end while the numbers are arranged from the right end.
For words- words are arranged according to reverse alphabetical order (English dictionary) from left end with each vowel of word is replaced by its opposite letter according to alphabetical series while each consonant of word is replaced by its succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
For numbers- Numbers are arranged in ascending order from right end in such a way that first all odd numbers are arranged after that all even numbers are arranged.

Input- tactics 89 constrained 73 macro 56 hardline 42
Step-I: uzdurdt 89 constrained macro 56 hardline 42 73
Step-II: uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 42 73 89
Step-III: uzdurdt nzdsl izsemrov constrained 56 73 89 42
Step-IV: uzdurdt nzdsl izsemrov dlotuszrove 73 89 42 56

2. What will be the second step of the given input?
(a)Step II- uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 73 42 89
(b)Step II- uzdurdt nzdsl constrained 42 hardline 56 73 89
(c)Step II- uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 42 73 89
(d)Step II- uzdurdt nzdsl constrained 73 56 hardline 42 89
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. In this new pattern Input-Output question only one word and one number is arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the words are arranged from the left end while the numbers are arranged from the right end.
For words- words are arranged according to reverse alphabetical order (English dictionary) from left end with each vowel of word is replaced by its opposite letter according to alphabetical series while each consonant of word is replaced by its succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
For numbers- Numbers are arranged in ascending order from right end in such a way that first all odd numbers are arranged after that all even numbers are arranged.

Input- tactics 89 constrained 73 macro 56 hardline 42
Step-I: uzdurdt 89 constrained macro 56 hardline 42 73
Step-II: uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 42 73 89
Step-III: uzdurdt nzdsl izsemrov constrained 56 73 89 42
Step-IV: uzdurdt nzdsl izsemrov dlotuszrove 73 89 42 56

3. Which of the following word/number will be at fifth position from right end in III step?
(a) 73
(b) nzdsl
(c) 56
(d) constrained
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. In this new pattern Input-Output question only one word and one number is arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the words are arranged from the left end while the numbers are arranged from the right end.
For words- words are arranged according to reverse alphabetical order (English dictionary) from left end with each vowel of word is replaced by its opposite letter according to alphabetical series while each consonant of word is replaced by its succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
For numbers- Numbers are arranged in ascending order from right end in such a way that first all odd numbers are arranged after that all even numbers are arranged.

Input- tactics 89 constrained 73 macro 56 hardline 42
Step-I: uzdurdt 89 constrained macro 56 hardline 42 73
Step-II: uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 42 73 89
Step-III: uzdurdt nzdsl izsemrov constrained 56 73 89 42
Step-IV: uzdurdt nzdsl izsemrov dlotuszrove 73 89 42 56

4. What is the addition of 2nd and 5th element from the right end in step II?
(a)130
(b)129
(c)128
(d)121
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. In this new pattern Input-Output question only one word and one number is arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the words are arranged from the left end while the numbers are arranged from the right end.
For words- words are arranged according to reverse alphabetical order (English dictionary) from left end with each vowel of word is replaced by its opposite letter according to alphabetical series while each consonant of word is replaced by its succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
For numbers- Numbers are arranged in ascending order from right end in such a way that first all odd numbers are arranged after that all even numbers are arranged.

Input- tactics 89 constrained 73 macro 56 hardline 42
Step-I: uzdurdt 89 constrained macro 56 hardline 42 73
Step-II: uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 42 73 89
Step-III: uzdurdt nzdsl izsemrov constrained 56 73 89 42
Step-IV: uzdurdt nzdsl izsemrov dlotuszrove 73 89 42 56

5. Which step gives following output?
“uzdurdt nzdsl izsemrov constrained 56 73 89 42”
(a) Step-I
(b) Step-II
(c) Step-III
(d) Step-IV
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. In this new pattern Input-Output question only one word and one number is arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the words are arranged from the left end while the numbers are arranged from the right end.
For words- words are arranged according to reverse alphabetical order (English dictionary) from left end with each vowel of word is replaced by its opposite letter according to alphabetical series while each consonant of word is replaced by its succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in further steps.
For numbers- Numbers are arranged in ascending order from right end in such a way that first all odd numbers are arranged after that all even numbers are arranged.

Input- tactics 89 constrained 73 macro 56 hardline 42
Step-I: uzdurdt 89 constrained macro 56 hardline 42 73
Step-II: uzdurdt nzdsl constrained 56 hardline 42 73 89
Step-III: uzdurdt nzdsl izsemrov constrained 56 73 89 42
Step-IV: uzdurdt nzdsl izsemrov dlotuszrove 73 89 42 56

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight persons W, U, A, Z, Y, I, O and E are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Seven of them are from different religions viz. Buddhist, Hindu, Sikh, Bahai, Muslim, Jain and Christian. One of them is Atheist. Jain sits third to right of U. U is not a Bahai. A sits to the immediate right of the Hindu. W is not the Hindu. Neither W nor E is a Bahai and a Atheist. Bahai is not an immediate neighbour of the Christian. Buddhist sits second to left of Y who is not an immediate neighbour of E. The Buddhist is an immediate neighbour of both Muslim and the Jain. I is not an immediate neighbour of W. O is not an immediate neighbour of the Buddhist. W sits third to right of the Christian. Only two people sit between the Christian and E when counted clockwise from Christian. Bahai and the Atheist are immediate neighbours of each other. A is a Christian.

6. Who amongst the following sits third to the left of the person who sits opposite to W?
(a)Buddhist
(b)O
(c)W
(d)Jain
(e)U

Answer & Explanation
Ans. d

7. Which of the following combinations of person-religion is correctly matched?
(a)I-Hindu
(b)O-Sikh
(c)Y-Hindu
(d)W-Jain
(e)U-Christian

Answer & Explanation
Ans. c

8. Who amongst the following is a Sikh?
(a)W
(b)A
(c)E
(d)O
(e)Z

Answer & Explanation
Ans. a

9. Which of the following is TRUE with respect to the given seating arrangement?
(a)Muslim is an immediate neighbour of Bahai
(b)O sits second to right of Z
(c)Muslim and Atheist are immediate neighbours of each other
(d)Hindu sits to the immediate left of Christian
(e)Muslim sits second to the left of Z

Answer & Explanation
Ans. d

10. U is from which of the following religions?
(a)Hindu
(b)Buddhist
(c)Jain
(d)Bahai
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. e

 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply