SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 30

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1–5) : Study the lowing information to answer the given questions
S, T, U, V, W, X, Y and Z are sit¬ting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order). Some of them are facing south while some are facing north.
(Note : Facing the same direc¬tion means, if one is facing north then the other also faces north and vice-versa. Facing the opposite di¬rections means, if one is facing north then the other faces south and vice-versa)
S faces north. Only two people sit to the right of S. T sits third to the left of S. Only one person sits be¬tween T and X. X sits to the immediate right of W. Only one person sits be-tween W and Z. Both the immediate neighbors of T face the same direc¬tion. U sits third to the left of X. T faces the opposite direction as S. Y does not sit at any of the extremes ends of the line. V faces the same direction as W. Both Y and U face the opposite di¬rection of Z.

1. How many persons in the given arrangement are facing North?
(a) More than four
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) Two

Answer & Explanation
Ans. b

2. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
(a) W, X
(b) Z, Y
(c) T, S
(d) T, Y
(e) V, U

Answer & Explanation
Ans. d

3. What is the position of X with respect to Z?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Fifth to the right
(e) Second to the right

Answer & Explanation
Ans. b

4. Who amongst the following sits exactly between Z and W?
(a) T
(b) Y
(c) X
(d) W
(e) U

Answer & Explanation
Ans. a

5. Who is sitting 2nd to the right of T?
(a) Z
(b)V
(c)X
(d)W
(e)None of these.

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
In a certain code,
‘most rupees in market’ is written as ‘zo li aa to’
‘share in market profit’ is written as ‘vo to je li’
‘making most profit now’ is written as ‘su je zo ka’
‘now the market clinch’ is written as ‘do li yo su’

6. Which of the following does ‘vo’ stand for?
(a) profit
(b) in
(c) share
(d) market
(e) in or profit

Answer & Explanation
Ans. c

7. What is the code for ‘making’?
(a) ka
(b) su
(c) je
(d) zo
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

8. Which of the following is the code for ‘the’?
(a) su
(b) li
(c) yo
(d) do
(e) yo or do

Answer & Explanation
Ans. e

9. Which of the following can be the code for ‘the most you share’?
(a) do yo zo vo
(b) vo wi zo do
(c) vo zo wi bu
(d) yo je vo wi
(e) su vo zo do

Answer & Explanation
Ans. b

10. ‘to ka li aa’ is a code for which of the following?
(a) share most in market
(b) now share most clinch
(c) the clinch in market
(d) the clinch in profit
(e) making rupees in market

Answer & Explanation
Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply