English Quiz based on double filler for Banks and SSC exam

English Quiz based on double filler for Banks and SSC Exam

Double Filler Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Filler Quiz becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Filler Quiz. We provide Filler Quiz for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Filler Quiz is designed from beginner to advance level. Filler Quiz involves all the types of Filler Quiz for prelims and mains level. Our Filler Quiz quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Filler Quiz will increase their overall score. Filler Quiz is a must have tool to the marks.

Directions (1-10): In each of the following sentences there are blank spaces. Below each sentence there are five set of words denoted by the numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which set of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it grammatically correct.

Q1.The Supreme Court’s seven-judge constitution bench gave the _______ in this case while _______the validity of the Bihar ordinance which was re-promulgated seven times since 1989 by the state government to _______certain benefits on Sanskrit teachers.

(a)award, inspecting, withdraw

(b)charge, observing, annul

(c)take, overlooking, abrogate

(d)verdict, examining, confer

(e)call, interrogating, rescind

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Verdict– a decision on an issue of fact in a civil or criminal case or an inquest.

Examining– inspect (someone or something) thoroughly in order to determine their nature or condition.

Confer– grant (a title, degree, benefit, or right).

 

Q2.The Constituent Assembly debates leave no manner of doubt that the said power ought not to be exercised merely to _______a failure to muster support in the legislature. The satisfaction of the president at the time of the promulgation of an ordinance is within the _______of judicial review. The government will have to _______the Court about whether the satisfaction for re-promulgation was based on some relevant material.

(a)dodge, cognizance, tantalize

(b)comply, misconception, quench

(c)circumvent, purview, satisfy

(d)elude, understanding, pique

(e)confront, understanding, satiate

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp Circumvent– deceive; outwit.

Purview– the scope of the influence or concerns of something.

Satisfy– meet the expectations, needs, or desires of (someone).

 

Q3.The practice becomes unacceptable when it degenerates into an “ordinance raj”, where ordinances are _______brought before the legislature but are re-issued again and again, _______the spirit of the Constitution. The court’s verdict has to be seen as placing a vital check on what has until now been a power _______abused by the executive.

(a)infrequently, rebelling, profusely

(b)seldom, violating, rampantly

(c)often, complying, sparsely

(d)occasionally, consecrating, bridledly

(e)sporadically, deferring, profusely

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Seldom– not often; rarely.

Violating– break or fail to comply with (a rule or formal agreement).

Rampantly– Extending unchecked; unrestrained

 

Q4.The temptation to use the power vested in the President and the Governors under Articles 123 and 213 of the Constitution is generally a result of one of the following three reasons: _______to face the legislature on particular issues, fear of _______in the Upper House where the government may lack the required numbers, and the need to overcome an impasse in the legislature caused by repeated and willful _______by a vociferous section of the Opposition.

(a)reticence, winning , dislocation

(b)willingness, losing, disturbance

(c)unwillingness, trouncing, calmness

(d)eagerness, overthrown, disturbance

(e)reluctance, defeat, disruption

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Reluctance– unwillingness or disinclination to do something.

Defeat– reject or block (a motion or proposal).

Disruption– disturbance or problems which interrupt an event, activity, or process.

Q5.Strong words are no substitute for action, however, and the strategic partnership that India _______with the UAE must be based on clarity and concrete measures. This should include a crackdown on the shadowy businesses owned by Dawood Ibrahim as well as more steps to ________terror financing of the Taliban and groups in Pakistan and Afghanistan; such money is often routed through ________remittances from the UAE.

(a) anticipate, release, emigrant

(b) envisions, curb, expatriate

(c)ignore, constraint, repatriate

(d)envisage, latitude, deportee

(e)conceive, constraint, indigenous

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Envisions– imagine as a future possibility; visualize.

Curb– a check or restraint on something.

Expatriate– send (a person or money) abroad.

 

Q6.Amidst the rising pile of non-performing assets in government-owned banks, willful defaulters were said to be responsible for around 77,000 crore of bad debts by last July, but the Kingfisher baron has emerged as the poster boy of the problem. Therefore the flurry of action on his bad loans, however belated, could help counter perceptions of a _______approach towards the well-heeled. Breaking the banker-borrower nexus is just as critical for _______public money as is acting against corrupt administrators, but a timely and transparent system is needed to _______that bankers don’t turn wary of extending credit at the slightest hint of risk.

(a)passive, safeguarding, ensure

(b)insurgent , armoring, enfeeble

(c)acquiescent, attacking, assure

(d)unresistant , assaulting, assure

(e)contrary, protecting, secure

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Passive– accepting or allowing what happens or what others do, without active response or resistance.

Safeguarding– protect from harm or damage with an appropriate measure.

Ensure– make certain that (something) will occur or be the case.

 

Q7. ……….. the more they remain the same

(a) The more the merrier

(b) The less the dynamism

(c) The more things change

(d) The more pronounced the transformation

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.

 

Q8. Although it has been more than 50 years since Satyajit Ray made Pather Panchali, ……….. refuse to go away from the mind.

(a) The haunting images

(b) Its haunting images

(c) Its haunted images

(d) The haunt of its images

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.

Q9. This is not the first time that the management has done some ……….

(a) Tough talk

(b) Tough talking

(c) Firm talk

(d) Firm Talking

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.

Q10. The safest general characterization of the European philosophical tradition as it has developed up to no, with all its diverse proponents, is that it consists of a ………….. Plato.

(a) Series of footnotes to

(b) Set of Prologues to

(c) Collection of Chapters on

(d) String of Commentaries to

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.10.(a),

Exp.‘prologue’ to a drama, ‘chapter’ of a book. ‘Footnote’ is better than ‘commentary’.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

Leave a Reply