English Quiz based on Para Jumbles for Banks and SSC exam

English Quiz-1 based on Para Jumbles for Banks and SSC Exam

Para Jumbles Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Para Jumbles becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Close test. We provide Para Jumbles for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Para Jumbles is designed from beginner to advance level. Para Jumbles involves all the types of Para Jumbles for prelims and mains level. Our Close test quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Para Jumbles will increase their overall score. Close test is a must have tool to the marks.

Directions (1-5): Sentence given in each question, when properly sequenced, from a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences for among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.

Q1. 1) In the sciences, even questionable examples of research fraud are harshly punished.

  1. But no such mechanism exists in the humanities — much of what humanities researchers call research does not lead to results that are replicable by other scholars.
  2. Given the importance of interpretation in historical and literary scholarship, humanities researchers are in a position where they can explain away deliberate and even systematic distortion.
  3. Mere suspicion is enough for funding to be cut off; publicity guarantees that careers can be effectively ended.
  4. Forgeries which take the form of pastiches in which the forger intersperses fake and real parts can be defended as mere mistakes or aberrant misreading.

6) Scientists fudging data have no such defences.

(a) BDCA

(b) ABDC

(c) CABD

(d) CDBA

(e) DBAC

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.The sentence following 1 should be C as it continues the idea started in 1. A follows C and describes that lack of punishment in Humanities. B follows A as it describes how humanities researchers can get away with distortions. This is followed by sentence D

 

Q2. 1) Security inks exploit the same principle that causes the vivid and constantly changing colours of a film of oil on water.

  1. When two rays of light meet each other after being reflected from these different surfaces, they have each travelled slightly different distances.
  2. The key is that the light is bouncing off two surfaces, that of the oil and that of the water layer below it.
  3. The distance the two rays travel determines which wavelengths, and hence colours, interfere constructively and look bright.
  4. Because light is an electromagnetic wave, the peaks and troughs of each ray then interfere either constructively, to appear bright, or destructively, to appear dim.

6) Since the distance the rays travel changes with the angle as you look at the surface, different colours look bright from different viewing angles.

(a) ABCD

(b)BADC

(c)BDAC

(d)DCAB

(e) CBAD

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.“BADC” is the correct sequence.

BA make combination (two surfaces- these different surfaces)

The statement in sentence 1 talks about how security inks use the same concept as that of oil on water. The idea is continued in sentence B and then in A, by talking about how the light is coming from two different surfaces and travelling two different distances. The light coming from the two different surfaces then interferes because it is an electromagnetic wave and produces the effect – bright colours. So, the correct order of sentences is 1-B-A-D-C-2.

 

Q3. 1) Commercially reared chicken can be unusually aggressive, and are often kept in darkened sheds to prevent them pecking at each other.

  1. The birds spent far more of their time—up to a third — pecking at the inanimate objects in the pens, in contrast to birds in other pens which spend a lot of time attacking others.
  2. In low light conditions, they behave less belligerently, but are more prone to ophthalmic disorders and respiratory problem.
  3. In an experiment, aggressive head-pecking was all but eliminated among birds in the enriched environment
  4. Altering the birds’ environment, by adding bales of wood-shavings to their pens, can work wonders.

6) Bales could diminish aggressiveness and reduce injuries; they might even improve productivity, since a happy chicken is a productive chicken.

(a)DCAB

(b)CDBA

(c)DBAC

(d)BDCA

(e) ABDC

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Only B should follow (1)- darkened sheds, low light conditions.

The first sentence talks about how commercially reared chicken are usually aggressive and hence are kept in darkened sheds to prevent them from pecking at each other. This is because, in low-light conditions, they behave less aggressively – this idea is mentioned in sentence B. However, altering the environment in which the birds live, like adding bales of wood-shavings can work wonders and prevent the birds from pecking each other. This is proved with the help of an experiment in which birds in the enriched environment spent far less time pecking each other, instead preferring to peck inanimate objects in their pens. So, the correct order of sentences is 1-B-D-C-A-2.

 

Q4. 1) The concept of a ‘nation-state’ assumes a complete correspondence between the boundaries of the nation and the boundaries of those who live in a specific state.

  1. Then there are members of national collectivities who live in other countries, making a mockery of the concept.
  2. There are always people living in particular states who are not considered to be (and often do not consider themselves to be) members of the hegemonic nation.
  3. Even worse, there are nations which never had a state for which are divided across several states.
  4. This, of course, has been subject to severe criticism and is virtually everywhere a fiction.

6) However, the fiction has been, and continues to be, at the basis of nationalist ideologies.

(a) DBAC

(b) ABCD

(c) BACD

(d) DACB

(e) CABD

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.The opening sentence talks about the concept of “nation-state” assuming a complete correspondence between the boundaries of nation and the boundaries of those who live in a specific state. This has been the subject of severe criticism and a fiction everywhere. So, D follows 1. A-C is a link because, C continues the idea being talked about in A by stating an even worse case. B precedes A because it starts talking about people who live in particular states but are not considered to be members of the hegemonic nation and A continues this idea. The correct order of sentences is 1-D-B-A-C-2.

 

Q5.  1) The reconstruction of history by post-revolutionary science texts involves more than a multiplication of historical misconstructions.

  1. Because they aim quickly to acquaint the student with what the contemporary scientific community thinks it knows, textbooks treat the various experiments, concepts, laws and theories of the current normal science as separately and as nearly seriatim as possible.
  2. Those misconstructions render revolutions invisible; the arrangement of the still visible material in science texts implies a process that, if it existed, would deny revolutions a function.
  3. But when combined with the generally unhistorical air of science writing and with the occasional systematic misconstruction, one impression is likely to follow.
  4. As pedagogy this technique of presentation is unexceptionable.
  5. Science has reached its present state by a series of individual discoveries and inventions that, when gathered together, constitute the modem body of technical knowledge.

 

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.

 

 

Directions (6-10): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence so as to make a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

 

  1. The U.S. has even looked away when Israel was amassing nuclear weapons.
  2. Despite this special relationship, previous American Presidents have been wary of recognising Israel’s claims over Jerusalem.
  3. In return, Israel has become America’s greatest ally in West Asia.
  4. The U.S. has largely favoured Israel throughout the Israeli occupation of the Palestinian territories and East Jerusalem.
  5. It has offered protection to Israel in the UN Security Council, come to its aid in times of crises, and provided it with advanced weapons.
  6. An American President taking a pro-Israeli decision related to the Israel-Palestine conflict is no surprise.

 

Q6. Which sentence should be the FOURTH in the paragraph?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) F

Answer & Explanation
Ans.6. (a)

 Exp.The sequence of the sentences after rearrangement is FDEACB.

Q7. Which sentence should be the SIXTH(LAST) in the paragraph?

(a) A

(b) B

(c) C

(a) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.7. (b)

Exp. The sequence of the sentences after rearrangement is FDEACB.

 

Q8. Which sentence should be the FIRST in the paragraph?

(a) A

(b) B

(c) F

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.8. (c)

Exp. The sequence of the sentences after rearrangement is FDEACB.

Q9. Which sentence should be the THIRD in the paragraph?

(a) A

(b) B

(c) F

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.9. (e)

Exp.The sequence of the sentences after rearrangement is FDEACB.

Q10. Which sentence should be the SECOND in the paragraph?

(a) A

(b) B

(c) G

(d) D

(e) E

 

Answer & Explanation
Ans.10. (c)

Exp.The sequence of the sentences after rearrangement is FDEACB.

Para Jumble Quiz 1 PDF

English Grammar Rules

Read More The Hindu Editorial Vocab

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply