English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |19th August English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-3): In each of the following questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

Q1. It would be a challenge to find a recent annual report of any big international company that justifies the firm’s existence merely in terms of profit, rather than “service to the community”. Such reports often talk proudly of efforts to improve society and safeguard the environment before turning hesitatingly to less important matters, such as profits. (______________________________________________)

(a) However, the enumeration of their ‘social’ work runs into a few pages while less important agenda like profit into thousands.

(b) The fact remains that reports of good citizenship work as a mask to their brazen profiteering.

(c) Big firms nowadays are called upon to be good citizens, and they all want to show that they are.

(d) They have realized unmistakably that ignoring matters other than profit will make a dent on their profit margin.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. Option (c) forms the appropriate conclusion to this paragraph.

Q2. Most of us spend our entire lives trapped and suffocating in a kind of limbo – trapped because, even without knowing it, we are always waiting. And that waiting is an experience of almost unbroken tyranny. We are trapped by the movement of time because we live in a state of constant anticipation – waiting, endlessly waiting, for the future to arrive. (___________________________________________________)

(a)We live in this way because we believe that in future our lives will somehow be better than they are now.

(b) The fact is that future never arrives and the wait continues.

(c) This life of inaction mars every possibility of giving the present it due importance.

(d) With every moment of wait passing by the sense of frustration and suffocation keeps intensifying.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Option (a) forms the most appropriate conclusion to this paragraph.

Q3. Spiritual experience is one in which pure awareness reveals itself to you as the maker of reality – where you suddenly discover that your essential nature is spiritual, non-material. To know oneself as the field has become a spiritual quest, but also a scientific quest these days. All our technology today is based on the premise that the essential nature of the material world is non-material. (________________)

(a) It seems that slowly but definitely technology is turning towards spirituality.

(b) Now we can envision a world where technology is not an extension of mind but of heart.

(c) Perhaps all great visionaries of the world had wised this joyful wedding of science and religion.

(d) All these technologies are based on the overthrow of the superstition of materialism in the world of technology.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. “Perhaps all great visionaries of the world had wised this joyful wedding of science and religion.” is the correct conclusion to this paragraph.

Directions (4-5) : In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (a), (b), (c) and (d). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (e) i.e., ‘All Correct’ as your answer.

Q4. The most ambitious (1)/ enterprize (2)/ undertaken in the ancient (3)/ Egypt was of the construction (4)/ of pyramids. All Correct (5)

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The word ‘enterprize’ is wrongly spelt. The correct spelling is ‘enterprise’.

Q5. The astronomical (1)/ calculations (2)/ were admiringly (3)/ accurate. (4)/ All Correct (5)

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp.All Correct

Directions (6-10): The sentences given in each of the following questions, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. From among the five choices given below each question, choose the most logical order of sentences that constructs a coherent paragraph.

Q6. A. The need of his hour is not territory, gold mines, railroads, or special payments but a new evangel of womanhood, to exalt purity, virtue, morality, true religion, to lift man up into the higher realms of thought and action.

  1. Man has been moulding woman to his ideas by direct and positive influences, while she, if not a negation, has used indirect means to control him, and in most cases developed the very characteristics both in him and herself that needed repression.
  2. And now man himself stands appalled at the results of his own excesses, and mourns in bitterness that falsehood, selfishness, and violence are the low of life.
  3. We ask woman’s enfranchisement, as the first step toward the recognition of that essential element in government that can only secure the health, strength, and prosperity of the nation and whatever is done to lift woman to her true position will help to usher in a new day of peace and perfection for the race.

(a) CDAB

(b) DABC

(c) ABDC

(d) BCAD

(e) BADC

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp. B introduces the topic. AD talking about “what should be done” make combination.

Q7. A. Achievement was a bargain for acceptance.

  1. The fear to losing status and significance by even a slight fall in academic performance raised storms of guilt, anxiety and self-condemnation.
  2. The primacy of academic achievement to the exclusion of all other significant aspects of socialization and its liking up with the sense of self-worth, in retrospect, created a very strong sense of being controlled.
  3. This acted as a constant eroding factor against the sense of self-worth, adequacy and security being controlled and guilt performance became a way of life.

(a) ABCD

(b) CDBA

(c) CDAB

(d) DBAC

(e) CBDA

Answer & Explanation
Ans.7. (b)

Exp. CDB make combination taking about ‘self-worth’ and ‘losing status’.

Q8. A. Since their satisfaction comes from the exercise of authority, they are not likely to share much of it with lower-level managers who eventually will replace them even though most high-level executives try diligently to avoid the appearance of being authoritarian.

  1. But to expect otherwise is not realistic.
  2. Few men who strive hard to gain and hold positions of power can be expected to be permissive particularly if their authority is challenged.
  3. The power drive that carries men to the top also accounts for their tendency to use authoritative rather than consultative or participative methods of management.

(a) DCAB

(b) CADB

(c) DBCA

(d) CDAB

(e) DACB

Answer & Explanation
Ans. 8.(c)

Exp. While D introduces the topic BC make combination as they explore other option than being ‘authoritative’.

Q9. A. Studies of successful marriages indicate that periods of fighting and turmoil require a lot of love and passion as compensation for subversive episodes.

  1. Closely related is solid evidence that marital satisfaction is positively related to reliance on constructive problem solving strategies, mainly negotiation and compromise.
  2. A solid and substantial sense of connection with other people requires a healthy balance between positive and negative feelings.
  3. In effect, more positive than negative energy is required to sustain intimate relations over time.

(a) CABD

(b) CBDA

(c) CADB

(d) BCDA

(e) ABCD

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. C is the first sentence. D and B make a combination. Hence CADB is the correct sequence.

Q10. A. Productivity, the other determinant, can be boosted through public and private investment in infrastructure, education and simplifying the tax structure.

  1. That’s a lesson the political establishment still needs to learn.
  2. One of the determinants of GDP growth rate, labour supply, will work to India’s advantage because of the famous demographic dividend.
  3. Policy changes, such as opening up close sectors such as telecom and insurance, will also dramatically raise productivity and growth.

(a) DACB

(b) ABCD

(c) CADB

(d) DBCA

(e) DCBA

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. C is the first sentence. D and B make a combination. Hence CADB is the correct sequence.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply