New Development Bank (NDB): All you need to know about

New Development Bank (NDB): All you need to know about

New Development Bank (NDB) is a multilateral development bank operated by BRICS countries.

The objective of starting this bank is to provide loans for infrastructure projects. The New Development Bank provides funding for investment in infrastructure and sustainable development projects in BRICS and other emerging economies as well as developing countries.

Questions related to financial organizations like New Development Bank (NDB) are asked in every government exam as a part of General Awareness.

Here we are providing all the details about the New Development Bank (NDB). We will explain here about the history, work, future goals, and the members of the New Development Bank. 

All the questions related to the New Development bank will be answered in this article.

A Quiz on New Development Bank (NDB) is also provided in this article.

This post on New Development Bank (NDB) will assist you in all the future examinations like Banking, Insurance, Railway, SSC, etc.

History New Development Bank

The term “BRIC” was coined in 2001 by then-chairman of Goldman Sachs Asset Management, Jim O’Neill, in his publication Building Better Global Economic BRICs. The foreign ministers of the initial four BRIC states (Brazil, Russia, India, and China) met in New York City in September 2006 at the margins of the General Debate of the UN General Assembly, beginning a series of high-level meetings. A full-scale diplomatic meeting was held in Yekaterinburg, Russia, on 16 June 2009. South Africa was added to the list on April 13, 2011 creating “BRICS.”

The New Development Bank (NDB) is based in Shanghai.

The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank operated by the BRICS states. The bank’s primary focus of lending will be infrastructure projects with authorized lending of up to $34 billion annually. South Africa will be the African Headquarters of the Bank named the “New Development Bank Africa Regional Centre“. The bank will have starting capital of $50 billion, with capital increased to $100 billion over time. Brazil, Russia, India, China and South Africa will initially contribute $10 billion each to bring the total to $50 billion.

“BRIC” शब्द 2001 में गोल्डमैन सैक्स एसेट मैनेजमेंट के तत्कालीन अध्यक्ष जिम नील ने अपने प्रकाशन बिल्डिंग बेटर ग्लोबल इकोनॉमिक BRICs में गढ़ा था। बीआरआईसी राज्यों (ब्राजील, रूस, भारत और चीन) के शुरुआती मंत्रियों ने सितंबर 2006 में न्यूयॉर्क शहर में संयुक्त राष्ट्र महासभा के जनरल डिबेट के मार्जिन पर मुलाकात की, जिसमें उच्च स्तरीय बैठकों की एक श्रृंखला शुरू हुई। 16 जून 2009 को रूस के येकातेरिनबर्ग में एक पूर्ण पैमाने पर राजनयिक बैठक आयोजित की गई थी। दक्षिण अफ्रीका को 13 अप्रैल, 2011 को “ब्रिक्स” बनाते हुए सूची में जोड़ा गया था।

न्यू डेवलपमेंट बैंक (NDB) शंघाई में स्थित है।

न्यू डेवलपमेंट बैंक (NDB), जिसे पहले ब्रिक्स डेवलपमेंट बैंक कहा जाता था, ब्रिक्स राज्यों द्वारा संचालित एक बहुपक्षीय विकास बैंक है। ऋण देने का बैंक का प्राथमिक ध्यान बुनियादी ढांचा परियोजना होगी, जिसमें सालाना 34 बिलियन डॉलर तक की अधिकृत उधार दी जाएगी। दक्षिण अफ्रीका बैंक का अफ्रीकी मुख्यालय होगा जिसे न्यू डेवलपमेंट बैंक अफ्रीका रीजनल सेंटर” नाम दिया गया है। बैंक के पास 50 बिलियन डॉलर की पूंजी होगी, समय के साथ पूंजी बढ़कर 100 बिलियन डॉलर हो जाएगी। ब्राजील, रूस, भारत, चीन और दक्षिण अफ्रीका शुरू में कुल 10 बिलियन डॉलर का योगदान देंगे और कुल 50 बिलियन डॉलर तक पहुंचाएंगे।

Summits

No. Dates Host Country Host Leader
1. 16 June 2009 RussiaRussia Dmitry Medvedev
2. 15 April 2010 BrazilBrazil Luiz Inácio Lula da Silva
3. 14 April 2011 ChinaChina Hu Jintao
4. 29 March 2012 india India Manmohan Singh
5. 26–27 March 2013 SA South Africa Jacob Zuma
6. 14–17 July 2014 BrazilBrazil Dilma Rousseff
7. 8–9 July 2015 RussiaRussia Vladimir Putin
8. 15–16 October 2016 india India Narendra Modi
9. 3–5 September 2017 ChinaChina Xi Jinping
10. 25–27 July 2018 SA South Africa Cyril Ramaphosa
11. 2019 BrazilBrazil Jair Bolsonaro, President (Host)
12. 2020 RussiaRussia Vladimir Putin.

New Development Bank (NDB) – PDF

 Quiz Based on the above information

Question 1:  Which movie won the Best Firm Award at the first BRICS Film Festival?

(a)Xuan Zang
(b)The Battle for Sevastopol
(c)Thithi
(d)None of the above

पहले ब्रिक्स फिल्म समारोह में किस फिल्म ने सर्वश्रेष्ठ फर्म का पुरस्कार जीता?

(a) ज़ुआन ज़ंग

(b) सेवस्टोपोल के लिए लड़ाई

(c) Thithi

(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

Question 2: Who won the first BRICS U-17 football tournament?

A.Russia
B. China
C. Brazil
D. India

पहला ब्रिक्स अंडर -17 फुटबॉल टूर्नामेंट किसने जीता?

A. Russia

B. चीन

C. ब्राजील

D. इंडिया

Question 3: Where is the headquarters of BRICS New Development Bank situated?
A.Beijing, China
B. Moscow, Russia 
C.  Cape Town, South Africa 
D. Shanghai, China

ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक का मुख्यालय कहाँ स्थित है?

A. बीजिंग, चीन

B. मास्को, रूस

C. केपटाउन, दक्षिण अफ्रीका

D. शंघाई, चीन

Question 4: Where will the first regional office of the BRICS New Development Bank be set up?
A.New Delhi, India
B. Johannesburg, South Africa
C.  Beijing, China
D.  Fortaleza, Brazil

ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक का पहला क्षेत्रीय कार्यालय कहाँ स्थापित किया जाएगा?

A. नई दिल्ली, भारत

B. जोहान्सबर्ग, दक्षिण अफ्रीका

C. बीजिंग, चीन

D. फोर्टालेजा, ब्राजील

Question 5: What is the initial authorized capital of the BRICS New Development Bank?
A.$50 bn
B. $150 bn
C. $120 bn
D. $100 bn

ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक की प्रारंभिक अधिकृत पूंजी क्या है?

A. $ 50 बीएन

B. $ 150 बी.एन.

C. $ 120 बी.एन.

D. $ 100 बी.एन.

Question 6: Who is the first president of BRICS New Development Bank?
A.Arvind Panagariya
B. Amitabh Kant
C. K.V. Kamath
D. Bibek Debroy

ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक के पहले अध्यक्ष कौन हैं?

A. अरविंद पनागरिया

B. अमिताभ कांत

C. के.वी. कामथ

D. बिबेक देबरॉय

Question 7: How much is the share of India among the shareholders of BRICS New Development Bank?
A.15%
B. 12%
C. 20% 
D. 18%

ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक के शेयरधारकों के बीच भारत का कितना हिस्सा है?

A.15%

B. 12%

C. 20%

D. 18%

Question 8: BRICS New Development Bank allow the new member countries to join the bank , however the BRICS capital share cannot fall below ____.
A. 54%
B. 60%
C. 51% 
D. 55%

ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक नए सदस्य देशों को बैंक में शामिल होने की अनुमति देता है, हालांकि ब्रिक्स पूंजी का हिस्सा ____ से नीचे नहीं गिर सकता है।

A. 54%

B. 60%

C. 51%

D. 55%

Question 9: For which of the following member countries, did the BRICS New Development Bank sanctioned its first loan? 
A.China
B. India
C. South Africa
D. Brazil 

निम्नलिखित में से किस सदस्य देश के लिए, ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक ने अपना पहला ऋण स्वीकृत किया था?

A.China

B. भारत

C. दक्षिण अफ्रीका

D. ब्राजील

Question 10: When was South Africa inducted into BRIC (Brazil, Russia, India, China) to form BRICS?
A.2009

B. 2011
C. 2008
D. 2010

ब्रिक्स बनाने के लिए दक्षिण अफ्रीका को BRIC (ब्राजील, रूस, भारत, चीन) में कब शामिल किया गया?

A.2009

B. 2011

C. 2008

D. 2010

Answer

1-C

2-C

3-D

4-B

5-D

6-C

7-C

8-D

9-A

10-B

Banking Awareness Online Test Series

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply