RBI Assistant Mains 2022: Reasoning Ability Quiz-3

RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RBI Assistant Mains 2022 Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

 

Directions (1-5): Study the following information to answer the given questions:
Ten persons are sitting in two parallel rows containing five person each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In first row A, B, C, D and E are seated and all of them are facing South. In second row, P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. These friends belong to different teams viz. F, G, H, I, J, U, V, W, X and Y. Only one person sits between the one who belongs to F and the one who belongs to G. The one who faces C belongs to J. The immediate neighbor of R belongs to G . The one who faces T belongs to X. S sits third to the left of P. A faces the immediate neighbour of S. C sits second to the right of A. A belongs to W. Only one person sits between B and D. Q and T are immediate neighbours. T does not face A and B. The one who belongs to U sits at extreme right end of his row. P belongs to H. Immediate neighbor of T belongs to I. There is one person sitting between the person who belongs to team Y and D. E belongs to V.

1. How many persons are seated between B and the one who belongs to V?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. c

 

2. Who amongst the following faces the one who belongs to X?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) T

Answer & Explanation
Ans. e

 

3. Which of the following is true regarding Q?
(a) P and R are immediate neighbours of Q
(b) Q sits at one of the extreme ends of the line.
(c) E is an immediate neighbour of the person facing Q.
(d) S sits to the immediate left of Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

4. Who amongst the following are sitting exactly in the middle of the rows?
(a) A, T
(b) D, S
(c) D, P
(d) P, C
(e) A, Q

Answer & Explanation
Ans. e

 

5. Who sits fourth to the right of the person who faces the one who belongs to team H?
(a) C
(b) D
(c) R
(d) E
(e) P

Answer & Explanation
Ans. a

 

Directions (6-10): Answer these questions based on the following informations.
In a certain code:
“Bus cannot be slow” is coded as – “ 3OU 3UT 3AO 4LX 2EF ”
“He eats junk food” is coded as – “ 4AT 4UL 4OE 2EF”
“fast does not box anything” is coded as – “4OT 4AU 3OY 8NH 3OU”
“Greatest food wrong hybrid” is coded as – “ 4OE 6YE 5RH 8RU ”

6. What will be the code for “Lolipop”?
(a) 6AQ
(b) 7OQ
(c) 6GD
(d) 5SD
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. What must be the code for “justice”?
(a) 6OF
(b) 7OD
(c) 7UF
(d) 5DE
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. Which of the following will be coded as “5AT”?
(a) Japan
(b) cattle
(c) rules
(d) pigeon
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

9. If all the vowels of the word “Flow” are removed, then what would be the code for the resulting word?
(a) 7ED
(b) 8JD
(c) 4ZH
(d) 5AD
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

10. What will be the code for “Dumb”?
(a) 7OE
(b) 6OF
(c) 7DE
(d) 4UC
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply