RBI Assistant Pre 2022: Reasoning Ability Quiz-14

RBI Assistant 2022: Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. Here in this article, we have come up with RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better for upcoming exam. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz includes a detailed explanation of each question. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Questions given in this RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. This RBI Assistant 2022 Reasoning Ability Quiz will assist you in answering reasoning questions fast and efficiently.

Directions (1-5): Study the following information and answer the given questions:
Seven people M, N, O, P, Q, R, and S live on 7 different floors of a building. Ground floor is numbered 1, topmost floor is numbered 7. Each one likes different subjects i.e. AI, RTES, OR, OS, DS, ADS, and AOS but not necessarily in the same order.
O likes AOS and lives on even numbered floor. There are 2 floors between Q and the one who likes RTES. There are more than 2 floors between the ones who like RTES and OR. R lives on even number floor but not just below M’s floor. S doesn’t like RTES. There are 2 floors between P and the one who likes OS. M likes AI and lives either on 7th or 1st floor. Q likes DS and doesn’t live on topmost floor and lowermost floor but lives on odd number floor. P lives on 5th floor. The one who lives on 5th floor doesn’t like OR.

1. Which of the following is true with respect to R as per the given information?
(a)The one, who lives immediately below R, likes OR.
(b)R lives on floor no. 7.
(c)R lives immediately below O.
(d)R lives on the lowermost floor.
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. a

2.Who among the following lives on floor number 3?
(a)The one who likes AOS
(b)The one who likes DS
(c) None of these
(d) Q
(e) Both b and d

Answer & Explanation
Ans. e

3. Who lives on the floor which is immediately above P?
(a) R
(b) S
(c) N
(d) None of these
(e) Q

Answer & Explanation
Ans. c

4. Which of the following subject, N likes?
(a) OR
(b) RTES
(c) None of these
(d) ADS
(e) DS

Answer & Explanation
Ans. b

5. How many people live between the floors on which Q and N live?
(a) None
(b) Two
(c) One
(d) More than three
(e) Three

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): Answer the following questions referring to the symbol-letter-number sequence given below:
X W 5 L S 2 & Z%O M 1 N 3 G B I 9 D 6 Y 4 ~ J 7 E
6. Which of the following is exactly midway between the tenth element from the right and fifth element from the left end?
(a) O
(b) M
(c) 1
(d) %
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. How many letters are there in the above sequence which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
(a) None
(b) one
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. What should come in place of the question mark (?) in the following sequence?
?, 2OL, %N&
(a) 5&X
(b) LZB
(c) SZ5
(d) 5&N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

9. Which of the following is the eleventh element to the right of the second element from the left end in the above sequence?
(a) 9
(b) 1
(c) Y
(d) 4
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

10. If the whole series is written in reverse order (E at the leftmost end and X at the rightmost end), then which of the following element will be second to the right of W?
(a) &
(b) X
(c) 5
(d) L
(e) None

Answer & Explanation
Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply