RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 14

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you RRB PO Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This RRB PO Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. Question given in this RRB PO Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the question given below-
Seven friends M, N, O, P, Q, R and V are living on different floors of seven storey building. Ground floor is numbered as 1st and top floor is numbered as 7th floor, also they are from different fields IT, HRD, Management, Electronics, Teaching, Electrical, and Medical (not necessarily in same order).
There is four floors gap between V and R, who is from IT. P lives on an odd numbered floor just above N, who doesn’t live on 2nd floor. Q is from teaching and lives just above M. The one, who is from medical, lives on an odd numbered floor. V doesn’t live on 1st and 2nd floor. The one, who is from electrical lives on an odd numbered floor just above the one who is from HRD. V is not from HRD and electronics.

1. Who among the following is from HRD field?
(a) R
(b) N
(c) Q
(d) M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. V lives on which of the following floor?
(a) 5th
(b) 7th
(c) 6th
(d) 3rd
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. How many persons live between P and R?
(a) No one
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following is from medical field?
(a) P
(b) O
(c) M
(d) Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Which of the following combination is true?
(a) M-IT
(b) Q-HRD
(c) N- Teaching
(d) N- HRD
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘Maths one gold hard’ is coded as ‘% @ # $’
‘One science analysis gold’ is coded as ‘# $ ! >’
‘Maths gold green science’ is coded as ‘< ! # @’

6. Which of the following is the code for ‘gold’?
(a) %
(b) !
(c) @
(d) #
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. Which of the following word is coded as ‘$’?
(a) analysis
(b) maths
(c) one
(d) gold
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. What may be the code for ‘word maths’?
(a) @ #
(b) @ >
(c) @ <
(d) @ *
(e) @ !

Answer & Explanation
Ans. d

9. Which of the following code is coded for ‘science’?
(a) @
(b) !
(c) $
(d) <
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

10. What will be the code of ‘analysis green’?
(a) > <
(b) < @
(c) > $
(d) @ >
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

Attempt Quantitative Aptitude Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply