SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz – 7

SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz 2022

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Symbol @, ©, #, $ and % are used with following meaning:
‘P©Q means ‘P is greater than or equal to Q’
‘P%Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’
‘P@Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
‘P#Q’ means ‘P is smaller than Q’
‘P$Q’ means ‘P is greater than Q’
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and accordingly give answer-

1. Statements: S$Q, R%P, P#S
Conclusions: I. P#Q II. P©Q
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Either I or II will Follow.
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

2. Statements: C@D, D#E, E%F
Conclusions: I. C%D II. C$E
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. None follow
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

3. Statements: I©M, M#P, R$P
Conclusions: I. R©M II. R$M
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. Only II follow
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

4. Statements: L#N, P%L, N$K
Conclusions: I. L$K II. N%P
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. None follow
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

5. Statements: J@L, P%L, P©N
Conclusions: I. J© N II. N@J
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

Directions (6-10): Study the following information to answer these questions.
Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 Mahesh, Allu, Pawan and Dhanush are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. In row-2 Rajnikant, Vijay, Kamal and Suriya are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
Vijay sits second to left of Suriya, Pawan is an immediate neighbor of the person facing Suriya. only one person sits between Pawan and Mahesh. Kamal does not face Pawan. Two people sit between Pawan and Allu.

6. Who amongst the following sits to the immediate left of the person who faces Vijay?
(a) Mahesh
(b) Allu
(c) pawan
(d) Dhanush
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

7. Who amongst the following faces Suriya?
(a) Mahesh
(b) Allu
(c) Pawan
(d) Dhanush
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. d

8. Which of the following is true regarding Dhanush?
(a) Dhanush sits at one of the extreme ends of the line
(b) Dhanush sits second to right of Allu
(c) Mahesh is not an immediate neighbour of Dhanush
(d) Vijay is an immediate neighbour of the person who faces Dhanush
(e) None is true

Answer & Explanation
Ans. e

9. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Suriya
(b) Mahesh
(c) Allu
(d) Dhanush
(e) Kamal

Answer & Explanation
Ans. c

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Pawan-Mahesh
(b) Vijay – Suriya
(c) Allu – Dhanush
(d) Rajnikant – Kamal
(e) Suriya – Rajnikant

Answer & Explanation
Ans. e

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
3

Leave a Reply